Ashabi u Kur'anskim ajetima

 

Prije svega moram reci da Allah s.v.t. na mnogim mjestima u Kur'anu govori pohvalno o onim Poslanikovim ashabima koji su ga voljeli, slusali i slijedili bez ikakvog licnog interesa, bez suprotstavljanja i nadutosti, zeleci samo da Allah bude zadovoljan i prihvati njihova djela.

 

Ova grupa je priznata kod svih Muslimana, sunija i shija. Moje istrazivanje se ne odnosi na njih, niti na one koji su bili dobro poznati po svojoj dvolicnosti i pretvaranju i koje osudjuju, takodjer, svi Muslimani. U ovom slucaju, moje proucavanje se odnosi na onu grupu ashaba oko koje postoje razlicita gledista. U Kur'anu postoje ajeti u kojima su ashabi, tj. oni koji su bili u drustvu poslanika Muhammeda (s) ukoravani i upozoravani zbog svog ponasanja u pojedinim situacijama.

 

Dobro poznata razlika izmedu sunnija i shija je upravo vezana za ovu grupu ashaba: shije kritikuju njihove rijeci i djela osudjujuci ih zbog pogresaka, dok su oni postovani i branjeni od strane sunnija. Moje istrazivanje ce se odnositi na ovu grupu ashaba.

 

Ovdje ne zelim pisati o obimu posla u protekle tri godine nego cu se samo ograniciti na neke od Kur'anskih ajeta kao primjere. Za one koji zele ici dalje, moj savjet je da sami istrazuju i uporedjuju i tako pronadju pravi put kroz vlastiti rad. Upravo je to ono sto Allah trazi od svakog od nas i sto savjest svakog pojedinca zeli.

 

Na taj nacin cemo dostici potpunu uvjerenost koja nece moci biti nicim uzdrmana. U ostalom, Allahovo uputstvo kroz licno uvjerenje je daleko bolje od onoga koje dolazi kao rezultat spoljasnjih uticaja. Uzviseni Allah kaze hvaleci Svog Poslanika (s):

"I nasao te tragajuci (za pravim putem) pa ti je onda On pokazao Put" Kur'an 93:7

To jest, On te je zatekao kako tragas za istinom, pa te je ka istini i poveo. Allah, takodjer, kaze:

"I one, koji se zbog Nas trude, Mi cemo voditi Nasim putevima". Kur'an 29:69 

 

 

Ajet o vracanju u nevjerovanje

 

Allah, Najveci, u svojoj Velicanstvenoj Knjizi kaze:

"Muhammed je samo poslanik, a i prije njega je bilo poslanika. Ako bi on umro ili ubijen bio, zar bi ste se stopama svojim vratili? I ko god se stopama svojim vrati nece Allahu nimalo nauditi, a Allah ce zahvalne sigurno nagraditi". Kur'an 3:144

 

Ovaj Kur'anski ajet jasno govori o vracanju nazad (u nevjerovanje). Oni koji ce se odrzati i koji se nece vratiti nazad su oni zahvalni a kako Allah, Uzviseni, kaze zahvalna je samo manjina:

"I veoma malo je zahvalnih medju mojim robovima". Kur'an 34:13

 

Takodjer, postoje mnogi hadisi poslanika Muhammeda (s) koji objasnjavaju "vracanje nazad", od kojih cemo navesti neke.

 

U svakom slucaju, vazno je znati da oni koji se vrate svojim stopama ne zasluzuju Allahovu nagradu niti Njegov oprost. Ovo je po Poslanikovim hadisima, na koje cemo se, ako Bog da, kasnije osvrnuti. Necemo ovdje reci da se u gore navedenom Kur'anskom ajetu govori o Tulejhi, Sudzahu i Asvadu Ansi, mada su i oni bili ti koji su se vratili nazad i napustili islam, neki od njih cak tvrdeci da su poslanici za vrijema zivota poslanika Muhammeda (s) koji se borio protiv njih i na kraju ih i porazio.

 

Niti mozemo reci da ajet govori o Maliku ibn Nuvejri i njegovim drugovima, koji su odbili da daju zekat u vrijeme Abu Bekrovog halifata, jer su zeljeli da prvo rasciste pitanje nasljedstva. Oni su bili u pratnji poslanika Muhammeda (s) na njegovom zadnjem hadzu gdje su culi vlastitim usima kada je Poslanik (s) odredio Aliju ibn Abu Taliba za svog nasljednika i halifu. I jos vise, tog istog Abu Bekra su vidjeli kako pruza ruke Aliji da mu cestita.

 

Zbog toga su bili veoma iznenadjeni kada im je dosao vijesnik od halife obavjestavajuci ih da je poslanik Muhammed (s) umro i u isto vrijeme trazeci da plate zekat halifi, Abu Bekru. To je bio slucaj u koji istorija ne zeli dublje ulaziti da bi se sacuvala cast pojedinih ashaba.Jos dalje, Malik i njegovi sljedbenici su bili Muslimani kako su to tvrdili sami Omer i Abu Bekr i drugi ashabi koji su protestvovali zbog Malikovog ubistva od strane Halida ibn Valida.

 

Istorija nam svjedoci da je Abu Bekr platio iz muslimanske blagajne nadoknadu za Malikovu smrt njegovom bratu Mutamimu i ponudio izvinjenje. Vazna stvar je uvidjeti cinjenicu da se ajet o "vracanju nazad" odnosi na ashabe koji su zivjeli sa poslanikom Muhammedom (s) u Medini predskazujuci "vracanje nazad" odmah poslije Poslanikove smrti. Kada pogledamo dogadjaje koji su se odigrali izmedju ashaba primijetit cemo da su se samo nekolicina od njih uspjela sacuvati neokaljano.

 

Ajet o dzihadu

 

Allah Uzviseni, kaze:

"O vjernici, zasto ste oklijevali kada vam je bilo receno: Krenite naprijed na Allahovom putu !, kao da ste za zemlju bili prikovani? Zar vam je drazi zivot na ovom svijetu od onog svijeta? A uzivanje na ovom svijetu, prema onom na onom svijetu, nije nista. Ako ne krenete naprijed, On ce vas na nesnosne muke staviti i drugim ce vas narodom zamjeniti, dok Mu vi necete nimalo nauditi. (Znajte da) Allah sve moze". Kur'an 9:38-39

 

Ovi Kur'anski ajeti govore o neodlucnosti ashaba da krenu naprijed i bore se na Allahovom putu i kako su bili zadovoljni zivotom na ovom svijetu uprkos znanju o njegovoj prolaznosti. Njihovo ponasanje je izazvalo Allahovu ljutnju tako da im je zaprijetio da ce ih kazniti i zamijeniti drugima koji ce biti iskreni vjernici. Prijetnja da ce ih zamjeniti za druge se nalazi u mnogim Kur'anskim ajetima sto nam jasno kazuje o njihovoj nevoljnosti da krenu u dzihad. Vise nego jednom Allah Uzviseni, kaze:

"I ako okrenete ledja, On ce umjesto vas dovesti druge ljude, koji nece biti kao vi". Kur'an 47:38

Takodjer, Allah Svemoguci, kaze:

"O vjernici, ako neko od vas svojoj vjeri ledja okrene, pa Allah ce sigurno mjesto njih dovesti ljude, koje On voli i koji ce voljeti Njega, ponizne prema vjernicima, mocne prema nevjernicima; oni ce se na Allahovom putu boriti i nece se nicijeg prijekora bojati. To je Allahov blagoslov, koji daje onome kome On zeli, i Allah obilno daje i on je Sveznajuci". Kur'an 5:54

 

Ako bi zeljeli da istrazimo Kur'anske ajete koji se odnose na ovu temu i govore o vrstama ashaba onda bi trebali citavu knjigu za to. Kur'an, vazano za ovo, kaze jasno: "Neka od vas nastane jedna grupa, pozivajuci na ono sto je istinito, trazeci da se cini dobro i odvracajuci od zla.

Ti su oni koji ce biti uspjesni.I ne budite kao oni koji su se razjedinili i u misljenu podvojili poslije jasnih znakova koji su im dosli. Ovakve ceka velika kazna.Tog dana, pojedina lica ce biti osvijetljena, a neka ce biti crna; Onima sa crnim licima ce biti receno: Zasto ste odbili da vjerujete poslije prihvatanja?

 

Okusite kaznu zbog napustanja svoje vjere. Ali oni sa svijetlim licima ce biti okruzeni Allahovom miloscu, u kojoj ce vjecno ostati". Kur'an 3:106-107 Ovi Kur'anski ajeti su upuceni ashabima upozoravajuci ih na podjele i neslaganja nakon sto im je pokazan pravi put dijeleci ih u dvije grupe: prva, cija ce lica biti osvijetljena i kojima ce pripasti Allahova milost i druga, koja ce imati crna lica kada budu prozivljeni na Sudnjem Danu.

 

To su oni koji su napustili vjeru poslije prihvatanja i kojima je Allah, Svemoguci, obecao veliku kaznu. Dobro je poznato da su se ashabi podijelili poslije Poslanikove smrti. Posvadjali su se do te mjere da su vodili krvave ratove jedni protiv drugih slabeci Zajednicu Muslimana, odvodeci je u zaostalost i cineci je lahkim plijenom za neprijatelje.

 

Ajet o pokornosti

 

Allah Najuzviseniji, kaze:

"Zar nije vec doslo vrijeme za one koji vjeruju da se pokore sjecajuci se Allaha i onoga sto im je doslo od istine?

I, neka ne budu kao oni kojima je data knjiga prije, pa im je dato vremena za koje su im srca otvrdla, i vecina od njih su prekrsili (Allahove zakone)". Kur'an 57:16

 

U svojoj knjizi El-Durr el-Mansur, Dzalaludin Sujuti kaze:

"Kada su ashabi, poslije teskoca i nevolja u Mekki, dosli u Medinu i poceli bolje zivjeti, cinilo se kao da su se poceli "hladiti", pa su bili kaznjeni zbog toga i ovaj ajet je bio objavljen: "Zar nije vec doslo vrijeme za one koji vjeruju da....".

 

Drugo tumacenje imamo od samog Poslanika (s) koji je rekao da je Allah Uzviseni, pronasao malo nevoljkosti i neodlucnost kod muhadzira sedamnaest godina poslije prve Kur'anske objave, pa je objavio: "Zar nije vec doslo vrijeme za one koji vjeruju da ...".

Ako ti ashabi, za koje se tvrdi da su bili najbolji ljudi, nisu bili ponizni pred Allahom i Njegovom objavom za prvih sedamnaest godina, onda ne mozemo optuziti one koji su prihvatili islam u sedmoj godini poslije Hidzre, nakon sto je Mekka bila osvojena. Allah je pronasao neke od njih kako se hlade i upozorio ih na otvrdla srca, koja su ih pocela voditi ka pokvarenosti.

 

Ovo je bilo samo nekoliko primjera iz Kur'ana koje sam izdvojio i koji nam jasno ukazuju da svi ashabi nisu bili u pravu, kako su nas ucili da vjerujemo. Ako bi proucili Poslanikove hadise nasli bismo mnogo vise primjera. Da bih bio kratak, navest cu samo nekoliko.