Udhëtimii në Hixhaz

 

Arrita në Xhiide, ku më priti miku im Beshiri, i gëzuar që më takoi. Më dërgoi në shtëpi, duke më shprehur dashuri dhe mik-pritje. Kohën e kaluam duke vizituar vende të ndryshme me makinën e tij.

 

Ne bëmë umren së bashku dhe kaluam disa ditë në lutje dhe adhurime të tjera. Unë kërkova falje për mbërritjen e vonë, sepse kisha qëndruar në Irak më shumë nga sa kisha planifikuar. Unë i tregova për zbulimin tim sepse e konsideroja një njeri pa paragjykime dhe të informuar mirë.

 

- Kjo është e vërtetë, sepse kam dëgjuar gjithashtu që ata kanë studiues shumë të shantazhuar, por edhe shumë grupe që kanë humbur rrugën dhe po krijojnë probleme të mëdha gjatë haxhit. - tha ai. Pyeta se cilat ishin problemet.

 

- Ata përkulen te varri dhe hyjnë në haremin e Bakiut në grupe duke qarë dhe duke qarë. Ata mbajnë me vete disa gurë mbi të cilët bëjnë sexhde. Kur vizitojnë varrin e Hamzës në Uhud, ata organizohen në procesione, duke goditur në gjoks dhe duke qarë me të madhe, sikur Hamza sapo ishte vrarë.

Për shkak të gjithë kësaj, qeveria Saudite i ndalon ata të vizitojnë varret. Unë qesha dhe thashë: "A janë ato arsyet e vetme që mendoni se janë larguar nga Islami?" - Ju dhe të tjerët. Ndërsa kalojnë pranë varrit të Ebu Bekrit dhe Umarit, ata fillojnë t'i mallkojnë ata, dhe disa prej tyre hedhin pluhur dhe mbeturina.

 

Kur e dëgjova këtë, kujtova atë që babai im i ndjerë më kishte thënë kur u kthye nga haxhi: "Ne vumë re disa ushtarë nga ushtria Saudite që rrihnin disa haxhile me shkopinj. Kur u përpoqëm t'i mbronim ata, ata u përgjigjën," Këta nuk janë myslimanë por shiitë, të cilët hedhin mbeturina në varrin e Profetit ", Kur e dëgjuam këtë ua lamë ushtarëve, duke mallkuar dhe pështyrë. Tani dëgjoj nga një mik i lindur në Medine se ata vijnë për të vizituar varrin e Profetit, por për të hedhur mbeturina në varret e Ebu Bekrit dhe Umarit.

 

Dyshoja në të dy historitë, sepse pashë një dhomë me varret e Muhamedit (s) Abu Bakr dhe Umar, e cila ishte mbyllur dhe askush nuk ishte në gjendje t'i afrohej asaj, e lëre më të hidhte diçka brenda.

 

Kishte dy arsye për këtë: së pari, asgjë nuk mund të futet brenda, sepse nuk kishte asnjë hapje të vetme aq të gjerë, dhe së dyti, ishte një roje me kamxhikë të shkurtër, i cili shikonte derën dhe godiste çdo pelegrin që kishte guximin të qasje

 

Ka shumë të ngjarë që disa prej ushtarëve, të cilët kishin paragjykime për Shiitët, gjetën arsye për të justifikuar mizorinë e tyre ndaj tyre. Ndoshta ata donin të ngjallnin ndjenja armiqësore ndaj Shiitëve në mesin e muslimanëve të tjerë të cilët do të përhapnin thashetheme në vendet e tyre se Shiitët e urrejnë të Dërguarin e Allahut (s) dhe hedhin papastërti në varrin e tij.

 

Një burrë që i besova më tha ngjarjen vijuese: "Ne po ecnim rreth Qabesë kur një i ri ndjeu një dhimbje të fortë stomaku dhe filloi të vjella. Ushtarët që ruanin Gurin e Zi menjëherë shkuan ta rrahin të riun, duke e akuzuar atë për përdhosje Ai u mor në një mënyrë të keqe, u dënua dhe u vra të njëjtën ditë ". Për herë të dytë, konsiderova arsyetimin e akuzave që kisha dëgjuar nga një mik saudit.

 

Nuk munda të gjeja asgjë nga këto, përveç t'i shihja duke rrahur mbi gjoksin e tyre, duke qarë dhe duke e vendosur tërë tokën në sexhde. Dhe, përveç përkuljes pranë varrit, pyesja veten:

 

A është kjo provë e mjaftueshme që dikush që beson në Allahun dhe është Muhamed (s) akuzohet dhe blasfemohet. Skllavi dhe lajmëtari i tij? A kemi të drejtë të dënojmë një person që rregullisht adhuron të varfërit, agjëron muajin e Ramazanit, shkon në Haxh, bën vepra të mira dhe parandalon të keqen?

 

Unë nuk doja të kundërshtoja një mik apo të filloja një diskutim të padobishëm, prandaj thashë vetëm shkurt: Allahu na ndihmoftë, ne dhe ata, dhe le të na drejtojë në rrugën e drejtë dhe mallkimi i Tij qoftë për armiqtë e Islamit dhe myslimanëve . Sa herë që shkoja rreth Ka'bah, ku gjeta vetëm disa vizitorë, i lutesha Allahut sinqerisht që të hapte sytë dhe të më çonte drejt së vërtetës. Unë qëndrova pranë Ibrahimit a.s. vendet dhe studiuan ajetin vijues nga Kur’ani: “Dhe luftoni, për hir të Allahut, ashtu siç e meriton Ai!

 

Ai të zgjodhi ty dhe nuk të përshkroi asgjë të vështirë në besimin tënd; besimi i paraardhësit tuaj Ihrahim; ai ju quajti muslimanë edhe më parë, dhe gjithashtu në këtë (Kuran), në mënyrë që i Dërguari të mund t'ju dëshmojë ju dhe ju të jeni dëshmitarë të njerëzve të tjerë; prandaj, adhuro, jepu të varfërve dhe mbaju fort Allahun; Ai është Mbrojtësi juaj, dhe Mbrojtësi më i mirë dhe Ndihmësi më i mirë. "Kur'an 22:78

 

Atëherë unë fillova të thërras Profetin Ibrahim, ose më mirë paraardhësin tonë Ibrahim, siç e quan vetë Kurani: "O ne të parët, ju që na thirrët myslimanë. Pasardhësit tuaj u shpërndanë pas jush; disa prej tyre u bënë hebrenj, disa hebrenj u ndanë në shtatëdhjetë e një grupe, të krishterët në shtatëdhjetë e dy dhe myslimanët në shtatëdhjetë e tre, të gjitha grupet në errësirë, siç thotë djali juaj Muhamed (s) përveç të vetmit që mbeti. besnik i mësimit tuaj, O ne paraardhesit !!!

 

A është e vërtetë që Allahu paracakton çdo shpirt të jetë hebre, i krishterë, mysliman, ateist apo politeist. Ose është dashuria për këtë botë dhe devijimi nga shpallja e Allahut. Kur njerëzit e harrojnë Allahun, atëherë Ai i bën ata të harrojnë veten e tyre.

 

Nuk mund ta besoja që fati përcaktonte gjithçka. Dikur isha i prirur të besoja se Allahu na krijoi dhe na pajisi me arsye në mënyrë që të mund të ndanim të vërtetën nga gënjeshtra. Allahu na dërgoi të Dërguarit e Tij për të na shpjeguar gjëra të pakuptueshme dhe për t'i treguar atyre se çfarë është e mirë dhe çfarë e keqe. Por njeriu u nënshtrohet pasioneve tokësore dhe me arrogancën, arrogancën, egoizmin, injorancën, çuditshmërinë, kokëfortësinë, padrejtësinë dhe dhunën e tij devijon nga rruga e drejtë për të dalë në rrugën e Satanit.

 

Ai distancohet nga Allahu i Mëshirshëm dhe prandaj është i humbur. Kjo shprehet më së miri në Kur'an, ku Allahu thotë: "Në të vërtetë, Allahu nuk u bën padrejtësi njerëzve, por njerëzit janë të padrejtë me veten e tyre". Kur'an 10:44 O babai ynë Ibrahim! Ne nuk mund të akuzojmë vetëm hebrenjtë dhe të krishterët për devijim nga rruga e drejtë pasi u ishte treguar qartë atyre. ....

 

Shikoni këtë popull të cilin Allahu e ka shpëtuar duke i dërguar djalin tuaj Muhamedin për t'i nxjerrë nga errësira, për t'i dhënë dritë dhe për t'i bërë njerëzit më të mirë në botë. Ai gjithashtu u nda në shumë grupe armiqësore pavarësisht paralajmërimeve dhe urdhrave të Profetit: "isshtë e ndaluar për një musliman të mos flasë me një vëlla mysliman për më shumë se tre ditë". Çfarë ndodhi me këta njerëz të cilët janë të ndarë në shumë shtete armiqësore.

 

 Çfarë ndodhi me këtë popull "? ... Ishte dikur populli më i mirë që sundoi midis Lindjes dhe Perëndimit dhe solli njohuri dhe ndriçim për popujt e tjerë. Sot ai ka zbritur në degët më të ulëta në historinë e tij, vendi i tij po sulmohet dhe myslimanët po dëbohen. nga vatrat e tij ... Xhamia e tij Aksa është e okupuar nga një bandë Sioniste dhe askush nuk është në gjendje ta çlirojë atë. Nëse dikush viziton vendin e tij ata nuk do të gjejnë asgjë përveç varfërisë, mjerimit, urisë, tokave të shkretuara të papunuara, ngjitjes , zakonet e prapambetura, prapambetja intelektuale dhe teknike, tirania, persekutimi dhe ndyrësia.

 

Mjafton të krahasohen tualetet në vendet e Evropës Perëndimore dhe ato në vendet tona për të parë një ndryshim të madh në higjienë. Ridshtë qesharake që ne gjejmë një shkallë kaq të ulët të higjienës në vendet tona, dhe Islami na mëson se "pastërtia është një shenjë e besimit dhe ndyrësia një shenjë e Satanit (së keqes)". A u zhvendos ai besim në Evropë dhe Satanai erdhi të jetojë në mesin tonë? Pse muslimanët kanë frikë të deklarojnë fenë e tyre publikisht edhe në vendet e tyre !!? Pse një mysliman nuk mund të jetë zot i një sundimtari, sepse nuk lejohet të mbajë mjekër !!?

 

Pse myslimanët nuk mund të veshin rrobat e tyre islamike në publik kur ata mëkatarë pinë alkool në publik dhe kryejnë veprime të neveritshme, ndërsa një mysliman nuk është në gjendje as t'i paralajmërojë ata e aq më pak t'u tregojë atyre rrugën e drejtë. Kam dëgjuar që në disa vende islamike, të tilla si Egjipti dhe Maroku, baballarët e varfër dërgojnë vajzat e tyre për t'u shitur, sepse nuk ka asgjë për të ngrënë ... - le të mos ketë forcë dhe fuqi atje përveç Allahut të Lartësuar dhe të I Fuqishëm

 

O Zot!!

 

Pse e keni braktisur këtë popull dhe i keni lënë të enden në errësirë? Nuk është e lehtë, Mëshiruesi im, më fal, sepse këta njerëz të kanë lënë Ty dhe janë nisur në rrugën e së keqes. Ju thatë, dhe fjalimi juaj është i mençur dhe nuk mund të dyshohet: "Kush harron Allahun e Mëshirshëm, Ne e caktojmë Shejtanin për mikun e tij". Kur'an 43:36 Nuk ka dyshim se nënshtrimi dhe prapambetja e popullit mysliman është një shenjë e devijimit të tij nga rruga e drejtë. Një pakicë ose grup në mesin e shtatëdhjetë e tre nuk mund të ketë efekt në të gjithë umetin (njerëzit) islamikë.

 

I Dërguari i Allahut (s) tha: Ju jeni urdhëruar të bëni vepra të mira dhe të parandaloni bërjen e çdo gjëje të ndaluar. Përndryshe, Allahu do t'ju bëjë të ligë dhe të korruptuar mes jush. Atëherë njerëzit tuaj të ndershëm dhe të mirë do të ngrenë zërin e tyre, por nuk do të ketë askënd për të dëgjuar.

 

O Zot! Ne besojmë në atë që Ti na ke dërguar dhe ndjekim Profetin Muhamed (s). A mjafton kjo për ta konsideruar veten besimtarë? O Zot, të lutem mos na kthe përsëri në errësirë pasi të kesh ndriçuar rrugën tonë. Të lutem, Zot, ki mëshirë për ne, sepse Ti je Më i Mëshirshmi. Zot, ne kemi qenë të padrejtë me veten tonë dhe nëse Ti nuk na fal dhe nuk ke mëshirë për ne, atëherë sigurisht që jemi në një humbje të madhe.

 

Unë u nisa për në Medinë me një letër për një nga të afërmit e Besirit me të cilin do të rrija. Ai tashmë kishte biseduar me të në telefon, kështu që kur u paraqita, ai më përshëndeti ngrohtësisht dhe më ofroi strehim. Pasi u lava dhe vura rrobat e mia më të mira, shkova të vizitoj varrin e Profetit Muhamed (s). Aty gjeta vetëm disa vizitorë, kështu që unë isha në gjendje të afrohesha te varret e Profetit Muhamed (s). Abu Bakr dhe Umar, të cilat nuk mund t’i imagjinoja në sezonin e haxhit.

 

Kur u përpoqa të prek derën, një nga rojet më qortoi ashpër. Sapo fillova të bëja lutje dhe lutje, dy roje më urdhëruan të largohesha nga dhoma. U përpoqa të flas me njërin prej tyre, por më kot. Dola në oborr dhe gjeta një vend ku u ula dhe fillova të studioj Kur’anin. I përsërita vargjet disa herë, duke ndjerë se Profeti Muhamed (s) po më dëgjonte.

 

Mendova: A mund të mendohet që ai të jetë i vdekur si çdo gjë e ngordhur? Nëse është kështu, atëherë pse mësojmë në çdo lutje tonë: Esselam 'alayka ayyu-henne-biyya, wa rahmatullahi ve-berakatuhu (paqja qoftë mbi ju, o i Dërguar i Zotit, dhe Mëshira dhe Bekimi i Allahut). Seshtë selam, i cili i drejtohet atij që mund ta dëgjojë atë. Dihet që muslimanët besojnë se Profeti Hidr, a.s., nuk ka vdekur dhe se ai shlyen çdo selam që i drejtohet.

 

Gjithashtu, sufistët besojnë se shejhët, të tillë si Ahmed Tidzani ose Abdulkadir Jilani, vijnë për t'i vizituar ata, jo në ëndrra, por në realitet. Atëherë, pse do të ishte e vështirë të besohej se Profeti Muhamed (s). nuk vdiq me vdekjen e një njeriu të zakonshëm? Në përgjithësi, askush nga myslimanët nuk e konsideron atë si një të zakonshëm të vdekshëm, përveç Vehabistëve, të cilëve, për këtë dhe gjëra të tjera, fillova të ndiej neveri. 

En savoir plus sur ce texte sourceVous devez indiquer le texte source pour obtenir des informations supplémentaires.

 

Unë isha i neveritur nga sjellja e tyre arrogante ndaj myslimanëve të tjerë që nuk ishin dakord me besimin e tyre. Një herë, kur isha në haremin Baki për të studiuar lutjet për anëtarët e vdekur të Ehlul-Bejtit, vura re një plak që qante afër, prandaj arrita në përfundimin se ai ishte një Shiit. Ai ndaloi në drejtim të Qabes dhe filloi të adhuronte.

 

Papritmas, ushtari, i cili dukej se po e shikonte, vrapoi me vrap dhe e goditi në brinjë kur ai ishte në sexhde. Plaku ra në shpinë, duke humbur vetëdijen, ndërsa ushtari vazhdoi ta rrihte dhe ta mallkonte. Më erdhi keq për plakun duke menduar se ky ushtar i tërbuar do ta rrihte për vdekje, kështu që unë bërtita: "Ju nuk duhet ta bëni atë !! Pse po e goditni atë ndërsa ai po lutej!?"

 

Ai më shikoi ashpër dhe më tha: "Hesht dhe mos ndërhy, sepse do të kalosh si ai!" Vura re që ai ishte gati ta bënte vërtet, kështu që u tërhoqa. Unë isha i zemëruar me veten time, sepse nuk isha në gjendje të ndihmoja ata që u trajtuan padrejtësisht. Unë isha gjithashtu i zemëruar me sauditët që u sollën kështu pa reaguar ndaj askujt për shkak të vrazhdësisë së tyre ndaj njerëzve të zakonshëm dhe të pafuqishëm. Disa vizitorë ishin të pranishëm dhe e vetmja gjë që ata mund të bënin ishte të thoshin: La havle ve la kuvvete illa bi-llah (Nuk ka forcë ose fuqi përveç me Allahun).

 

Të tjerët thanë: "Ai e meriton atë, sepse ai adhuronte në varr. Unë nuk mund ta kontrolloja veten më, prandaj u ktheva te personi që e tha këtë," Kush të tha që të mos adhurosh në varr? " - Profeti Muhamed (s) na e ndaloi ta bëjmë këtë.

 

Tani thuaj një gënjeshtër për të Dërguarin e Allahut. - thashë i inatosur. Por unë u bëra i vetëdijshëm për rrezikun, sepse njëri prej tyre mund ta bindte atë roje të më sulmonte, kështu që thashë me një ton të butë: Nëse i Dërguari i Allahut (s) na ndaloi të adhurojmë në varr, atëherë miliona dhe miliona myslimanë të cilët vijnë çdo vit në Haxh bëjnë një mëkat sepse ata adhurojnë pranë varreve të Profetit (s) Abu Bakr dhe Umar në xhaminë e Profetit dhe pranë varreve të tjerë që gjenden në shumë xhami në të gjithë botën Islamike.

 

Edhe nëse adhurimi pranë varrit është një mëkat, a duhet të parandalohet një person në këtë mënyrë të egër? Më lejoni t'ju tregoj një ngjarje kur një burrë urinoi në xhaminë e Profetit në praninë e tij. Në atë moment, sahabët nxorrën shpatat e tyre për ta vrarë, por Profeti (s) i ndaloi me fjalët: Lëreni të shkojë dhe mos e lëndoni.

 

Më pas lajeni zonën ku ndodhet urina me ujë. Mbani në mend se ne jemi dërguar për t'i bërë gjërat të thjeshta, jo të komplikuara; të çojë në vepra të mira dhe të flasë me mirësi, të mos i mbajë njerëzit në distancë dhe t'i largojë nga vetvetja. Sahabët iu bindën urdhrit dhe i Dërguari i Allahut (s) e thirri burrin dhe e kërkoi që të ulej pranë tij. Ai i shpjegoi atij se ishte vendi ku ishte shtëpia e Allahut dhe se nuk duhet të jetë i ndyrë.

 

Njeriu dukej se e kuptonte, sepse ai u pa të nesërmen duke ardhur në xhami me kostumin e tij më të mirë. Allahu i Lartësuar kishte të drejtë kur i tha Profetit (s): ".... nëse do të ishe i vrazhdë dhe i vrazhdë me ta, ata me siguri do të të linin ...". Kurani 3: 159

 

Disa nga vizitorët u prekën nga historia dhe njëri prej tyre më thirri mënjanë dhe më pyeti: Nga jeni? - Nga Tunizia. - U pergjigja. - Vëlla, për Allahun, mendo për veten tënde dhe mos trego histori si kjo në këtë vend. Kjo është këshilla ime e sinqertë për ju - ai më tha me besim. Kur e dëgjova, u mbyta nga zemërimi dhe ca hidhërim.

 

Ata që pretendojnë të jenë mbrojtësit e Haramein marrin përsipër të rrahin mysafirët e Allahut për vdekje. Askush nuk lejohet të shprehë një mendim në praninë e tyre ose të shprehë një besim që do të kundërshtonte të tyrein. Ju nuk mund të recitoni as ndonjë nga hadithet e Profetit nëse ata nuk pajtohen me atë që kanë. Sa turp !!

 

Shkova me mikun tim të ri në shtëpinë e tij. Ai më solli supë të nxehtë dhe u ul për të biseduar. Ai më pyeti për vendet ku kisha qenë. Unë i tregova historinë time nga fillimi në fund, duke i thënë edhe këtë: Vëllai im, unë fillova të jem i pakënaqur me Vehabistët dhe të anoja ngadalë drejt Shiitëve. Papritmas shprehja e fytyrës së tij ndryshoi. Me një zë plot zemërim, ai më tha: Unë të paralajmëroj, mos e bëj kurrë më atë!

 

Pastaj ai më la pa mbaruar supën e tij duke më lënë ta prisja derisa gjumi të më mundte. U zgjova të nesërmen në mëngjes në momentin kur filloi ezani nga xhamia e Profetit. Shikova drejt sofrës dhe vura re që ushqimi ishte i paprekur, që do të thoshte që nikoqiri im nuk po kthehej. Unë u bëra dyshues duke menduar se ai nuk ishte anëtar i policisë sekrete. Unë dola shpejt nga shtëpia dhe u nisa për në xhami, ku kalova tërë mëngjesin duke u lutur dhe duke lexuar lutje për sigurinë time.

 

Pas namazit të mesditës, pashë një folës duke iu drejtuar një grupi myslimanësh. Unë u drejtova drejt tyre dhe mësova nga një që folësi ishte një kadi (gjykatës) në Medine. E dëgjova me kujdes sepse po shpjegonte disa ajete Kur’anore. Kur ai mbaroi mësimin e tij, unë iu afrova dhe i thashë: "Ju lutem efendi, a mund të më jepni disa udhëzime në lidhje me shpjegimin e ajetit Kuranor vijues:" .... Allahu dëshiron vetëm t'ju mbajë larg (çdo lloj ) papastërti, o anëtarë të familjes (Ehl-Bejt), dhe për t'ju pastruar plotësisht. "Kur'an 33:33 Kush janë Ehl-Bejt në këtë ajet Kuranor?

 

Ai menjëherë m'u përgjigj: "Gratë e Profetit Muhamed (s) sepse ajeti fillon me përmendjen e tyre:" O gra të Profetit, ju nuk jeni si gratë e tjera, nëse keni frikë nga Allahu ... "- thotë Shiya ulema se ata ishin Ali, Fatima, Hasan dhe Husein, por natyrisht nuk isha dakord me këtë sepse, siç thoni ju, ajeti fillon me: O gratë e Profetit ... Pastaj ata më dhanë këtë shpjegim: Nëse e tërë vargu i aplikuar ndaj tyre (dmth. gratë e Profetit) atëherë forma gramatikore do të ishte femërore gjatë gjithë vargut.

 

Por, siç thotë Allahu i Lartësuar në atë ajet: "Ju nuk jeni (si gratë e tjera) nëse keni frikë nga Allahu; mos flisni me mirësi (me të tjerët), qëndroni në shtëpitë tuaja, mos i tregoni rrobat tuaja të bujshme (në publik ), mbaj lutje, jep lëmoshë dhe dëgjo të Dërguarin e Allahut "(importantshtë e rëndësishme të thuhet se secila prej foljeve të mësipërme është femërore. Arabishtja ka prapashtesa foljore për dy gjini, mashkullore dhe femërore) Dhe pastaj, në pjesën e ajet që përmend Ehl-Bejtin, gjinia është e ndryshuar, kështu që Allahu thotë: "... për të mbajtur larg jush çdo papastërti dhe për t'ju pastruar plotësisht". (foljet në gjininë mashkullore). Kur mbarova, ai hoqi syzet dhe tha: “Kujdes për ato ide helmuese!

 

Shiitët i ndryshojnë fjalët e Allahut siç u duket e përshtatshme. Ata kanë shumë vargje që flasin për Aliun dhe fëmijët e tij, vargje që janë të panjohura për ne. Në fakt, ata kanë një Kur’an të veçantë, të cilin e quajnë Kur’an i Fatimes. Unë ju tërheq vërejtjen që të keni kujdes me Shiitët. - Mos u shqetëso, efendi, po kujdesem mirë për veten time. Unë di shumë gjëra rreth tyre dhe unë personalisht dua t'i shqyrtoj ato.

 

Ai më pyeti nga vija dhe si quhesha. Kur iu përgjigja, ai qeshi me mendjemadhësi dhe më tha: "A e dini kush ishte Ahmed Tidzani?" "Urdhri Sheik Sufi", thashë me krenari. Mik, ai ishte një agjent i autoriteteve koloniale franceze. Francezët u zhvilluan në Tunizi dhe Algjer me ndihmën e tij. Kur të shkoni në Paris, vizitoni Bibliotekën Kombëtare dhe lexoni në fjalorin nën "A" se Franca i dha Legjionin e Nderit (Legjioni i Nderit) Ahmed Tidzani për ndihmën e tij të paçmuar.

 

Unë u befasova pakëndshëm nga kjo, por prapë e falënderova dhe më pas e fali. Kam qëndruar në Medinë për një javë të tërë dhe gjatë asaj kohe kam vizituar të gjitha vendet e njohura dhe të rëndësishme për ne.

 

Unë pashë njerëzit rreth meje me kujdes dhe u bëra gjithnjë e më kritikë ndaj Vehabistëve. Unë u largova nga Medina dhe u nisa për në Jordan për të vizituar disa nga miqtë e mi që takova në haxhin e parë.

 

Unë qëndrova me ta për tre ditë duke vërejtur se ata ishin plot urrejtje ndaj Shiitëve, madje edhe më shumë se njerëzit e Tunizisë. Të njëjtat histori dhe thashetheme qarkulluan. Kur kërkova provë ata do të përgjigjeshin, "kështu kemi dëgjuar për ta". Mësova se askush prej tyre nuk kishte kontakte me Shiitët, as kishin lexuar ndonjë nga librat e tyre, dhe asnjëri prej tyre nuk kishte takuar ndonjë Shiit në jetën e tyre.

 

Nga Jordania shkova në Siri, në Damask, ku vizitova Xhaminë Umejade pranë së cilës ishte varrosur koka e Husein ibn Ali ibn Abu Talib. Unë gjithashtu vizitova varret e Salahuddin Ejubi dhe zeynebin tonë bint Ali ibn Abu Talib. Nga Bejruti, hipa në një anije që shkoi direkt në Tripoli. Udhëtimi zgjati katër ditë gjatë së cilës kohë pushova fizikisht dhe mendërisht.

 

Në mendjen time, unë rishqyrtova tërë udhëtimin dhe gjeta afeksion dhe respekt për Shiitët. Në ndërkohë, fillova të ndiej neveri dhe distancë nga Vehabistët. Unë e falënderova Allahun që u kujdes për mua dhe e kërkova që të më udhëzojë në rrugën e drejtë. Mbërrita në shtëpi i etur për familjen dhe miqtë, duke i parë të gjithë me shëndet dhe humor.

 

Unë u habita kur hyra në shtëpi dhe pashë shumë libra që menjëherë e dija se nga po vinin. Unë hapa me nxitim kutitë e shumta që mbushnin të gjithë shtëpinë, duke u ndjerë mirënjohës atyre njerëzve që kishin përmbushur premtimin e tyre. Në fakt, numri i librave që mora ishte shumë më i lartë se numri i dhuruar për mua atë pasdite në një xhami në Irak.