Drejtimi i së vërtetës

 

Në një fshat të vogël në Tunizinë jugore, një grua e moshuar u ul midis grave të tjera duke i dëgjuar duke folur për një çift të martuar. Duke dëgjuar emrat e burrit dhe gruas së saj, ajo bërtiti e habitur. Kur u pyet për arsyen, ajo tha se të dy po ushqente me gji. Gratë shpejt përhapën lajmin midis burrave që vendosën të hetonin çështjen. Dhe me të vërtetë, babai i gruas në fjalë konfirmon se gruaja ishte infermierja e saj, dhe gjithashtu babai i burrit konfirmon se e njëjta grua ishte nëna e tij.

 

Të dy familjet u prekën nga lajmi dhe filluan të akuzojnë njëra-tjetrën për një krim të kryer dhe për të cilin duhet të kishin pritur dënimin e Allahut. Çështja ishte edhe më keq, sepse dasma u bë dhjetë vjet më parë nga e cila ishin tre fëmijë i lindur Sapo gruaja dëgjoi lajmin, ajo iku në shtëpinë e babait të saj, duke refuzuar të hante ose të pinte. Ajo madje u përpoq të vriste veten sepse nuk mund të jetonte me dijeninë se ishte e martuar me vëllain e saj me të cilin kishte tre fëmijë. Si rezultat i grindjeve mes dy familjeve, disa persona u plagosën.

 

Kjo zgjati derisa një njeri i vjetër i respektuar ndërhyri dhe ndaloi sulmin e ndërsjellë. Ai sugjeroi që ata të kërkonin një dijetar të ditur që do t'u jepte zgjidhje për problemin e tyre. Kështu që njerëzit u drejtuan për në qytetin e madh për të pyetur studiuesit e shantazhuar. Por sa herë që gjenin një për të shpjeguar rastin dhe i kërkonin këshilla, ai u thoshte atyre se martesa ishte e pavlefshme dhe se çifti duhej të divorcohej për gjithë jetën, me lëshimin e mallrave ose me një agjërim dy-mujor dhe shumë të tjerët. mendimet juridike. Kështu erdhën në Gafsa. Sa herë që ata pyetnin dikë për mendimin e tyre, ata merrnin të njëjtën përgjigje.

 

Kjo sepse në medhhebin Suni Maliki, martesa midis një burri dhe një gruaje që ishin ushqyer me gji edhe me një pikë qumësht të së njëjtës grua ishte e ndaluar. Kjo pasohet nga Imam Maliku, i cili aplikoi logjikën e alkoolit në qumështin e gjirit duke thënë: "Nëse është e ndaluar një sasi e madhe e diçkaje që mund t'ju deh, atëherë edhe një sasi e vogël e së njëjtës substancë është e ndaluar".

 

Prandaj, martesa midis një burri dhe një gruaje që ushqeheshin me qumësht të së njëjtës grua nuk u lejua, edhe nëse ishte një pikë. Një nga njerëzit që ishte i pranishëm në besim u tha atyre të vinin tek unë me fjalët: "Pyete Tidzani për këtë, sepse ai i njeh të gjitha medhhebet. Unë e kam dëgjuar atë shumë herë duke debatuar me këta dijetarë dhe duke i lënë ata pa fjalë me logjikën e tij nga duke menduar ".

 

Këtë ma dërgoi burri i asaj gruaje kur e prita dhe e solla në bibliotekën time. Aty ai më tregoi tërë çështjen në detaje. Më në fund ai më tha, "Effendi, gruaja ime dëshiron të vrasë veten dhe askush nuk kujdeset për fëmijët tanë derisa të dimë se si ta zgjidhim këtë problem. Disa njerëz na kanë referuar tek ju duke thënë se mund të gjeni një zgjidhje."

 

I solla kafe dhe mendova pak për çështjen. E pyeta sa herë e kishte ushqyer me gji ajo grua. Ai tha, "Unë nuk e di, por gruaja ime ishte vetëm dy herë me gji. Babai i saj thotë se ai e çoi atë grua dy ose tre herë." Atëherë martesa juaj është e mirë - i thashë - Unë nuk shoh ndonjë problem këtu, sepse martesa është e ligjshme dhe plotësisht e saktë. Në atë moment, një burrë fluturoi drejt meje, duke më puthur duart dhe duke thënë: "Allahu ju shpërbleftë për këtë lajm të mirë. Ju më keni rivendosur paqen në jetën time". Para se të mbaronte kafenë, ose të më pyeste se si dija për ato që i kisha thënë, ai vendosi të më linte dhe të shkonte në shtëpi për të kënaqur gruan e tij, fëmijët dhe pjesën tjetër të familjes.

 

Por ditën tjetër ai u kthye me shtatë persona të tjerë të cilët më prezantoi: "Ky është babai im, ky është vjehrri im, i treti është plaku i fshatit tonë, i katërti është hoxha i xhamisë sonë, i pesti është një këshilltar fetar, i gjashti është kryetari i xhamisë dhe i shtati është drejtori i shkollës së fshatit. Të gjithë erdhën për të hetuar çështjen time dhe për të gjetur arsyet dhe provat në bazë të të cilave konkluduat se martesa ishte e saktë " Unë prezantova të gjithë grupin në bibliotekë, i përshëndeta ngrohtësisht dhe u ofrova kafe. Unë prisja një bisedë të gjatë në disponimin e tyre.

 

Ne kemi ardhur për t'ju shpjeguar se si mund të deklaroni një martesë të ligjshme midis një burri dhe një gruaje që ishin ushqyer me gji nga e njëjta grua. Një martesë e tillë është e ndaluar nga Allahu në Kur'an, dhe i Dërguari i Tij gjithashtu tha që martesa midis një burri dhe një gruaje që ishin ushqyer me gji nga e njëjta grua është e ndaluar, ashtu si martesa midis vëllezërve dhe motrave të lindura është e ndaluar ".

 

Miqtë - fillova - jeni tetë, dhe unë jam. Nëse do të flisja me të gjithë ju menjëherë, nuk do të isha në gjendje t'ju shpjegoja dhe biseda mund të humbte kuptimin e saj. Unë sugjeroj që të zgjidhni njërin nga ju për të diskutuar çështjen me mua, dhe ju të tjerët vendosni. Ata e pëlqyen idenë, kështu që vendosën të zgjedhin një këshilltar fetar duke e konsideruar atë më të diturin dhe më të aftin. Njeriu filloi diskutimin duke më pyetur se si mund të lejoja diçka që ishte e ndaluar nga Allahu, i Dërguari i Tij dhe të gjithë Imamët. Zoti na ruajt të bëj diçka të tillë - i thashë.

 

Unë e di që Allahu e ndaloi një martesë të tillë në ajetet Kur'anore, por gjithashtu se Ai nuk shkoi në detaje duke ia lënë Profetit të shpjegonte në cilat raste dhe në çfarë sasie (qumështi). Imam Maliku e ndalon një martesë të tillë edhe kur bëhet fjalë vetëm për një pikë qumësht - tha ai. Unë e di atë, por Imam Maliku nuk ka autoritet mbi të gjithë muslimanët. A i vlerësoni edhe mendimet e hoxhallarëve të tjerë? Unë pyeta.

 

Allahu qoftë i kënaqur me ta, ata të gjithë ndoqën gjurmët e Profetit Muhamed (s) - ata u përgjigjën për mua. Cili, pra, është justifikimi juaj para Allahut që të ndiqni Imam Malikun i cili veproi në kundërshtim me Sunetin e Profetit? Ai më pa me habi dhe tha: Subhanallah!

 

Unë nuk besoj se Imam Maliku mund të kishte bërë diçka në kundërshtim me Sunetin. Të tjerët dukeshin edhe më të hutuar dhe të habitur. Kritikat e mia ndaj Imam Malikut ishin diçka që ata kurrë nuk e kishin dëgjuar më parë. Vazhdova me fjalët: "A ishte Imam Maliku një nga sahabët? A ishte ai në brezin e dytë pas sahabëve?" Pyeta. Jo, por ai erdhi pas tyre. - Ai më tha. Kush ishte më afër Profetit: ai apo Ali bin Ebi Talib? "pyeta. Imam Ali ibn Ebi Talib ishte një nga hulefaulrashidun (halifët e drejtë) - ishte përgjigjja e tij. Hazret Ali ishte" Hyrja në Qytetin e Diturisë "- shtoi njëri prej tyre.

 

Pse atëherë u larguat nga "Hyrja në Qytetin e Diturisë" dhe ndoqët dikë që nuk ishte në mesin e sahabëve dhe as në brezin pas tyre? Ajo erdhi pas luftërave civile dhe pas rënies së Medinës në duart e mercenarëve Jezid, të cilët vranë sahabët më të mirë dhe përdhosnin nderimet njerëzore, duke ndryshuar Sunetin e Profetit dhe duke e kthyer Islamin në pronë private në të cilën ata futën rregullat personale. Si mund t'u besojë dikush këtyre hoxhallarëve me të cilët ishin të kënaqur me sundimtarët e atëhershëm, sepse ata harmonizuan mësimet e tyre me politikat e tyre?

 

Ne kemi dëgjuar që ju jeni një Shiit dhe e konsideroni Hazret Aliun si një zot - fillon një prej tyre, por në të njëjtin moment ai që e ngjan pranë tij e qorton me fjalët: "Ju më mirë të heshtni: A nuk keni turp të i them kështu një njeriu të ditur? Unë njoh shumë studiues, por askush nuk ka një bibliotekë kaq të madhe. Arsyet e tij duken të sakta dhe fjalët e tij kanë kuptim. Po, ju keni të drejtë që unë jam një Shiit. Ne nuk e konsiderojmë Imam Aliun një zot. Në vend që të ndjekim Imam Malikun, ne ndjekim Imam Aliun sepse ai është Hyrja në Qytetin e Diturisë, siç e pranoni edhe ju - thashë. Këshilltari fetar më pyeti: "A lejon Imam Ali martesën midis një gruaje dhe një burri që janë ushqyer me gji nga e njëjta grua?

 

Jo, ai e ndalon atë nëse foshnjat ushqehen me gji nga i njëjti gji pesëmbëdhjetë ose më shumë herë me radhë, domethënë, aq shumë sa që mishi dhe kockat krijohen nga ai qumësht - u përgjigja. Babai i Zenës u kënaq dhe tha me një fytyrë të lumtur: "Elhamdulillah! Vajza ime u ushqye me gji vetëm dy ose tre herë nga ajo grua. Fjalët e Imam Aliut shënojnë fundin e telasheve tona.

 

Ata janë mëshira e vërtetë e Allahut pasi kemi humbur çdo shpresë. A mund të më tregoni burimet autentike në të cilat gjenden këto fjalë të Hazret Aliut? këshilltari fetar më pyeti. Unë i dhashë atij librin "Minhadi al-Salihin" nga Sejid Khoi nga i cili ai lexoi me zë të lartë kapitullin mbi ushqyerjen me gji dhe rregullat në lidhje me të. Njerëzit u kënaqën, veçanërisht burri që kishte frikë se mos do të isha në gjendje të provoja pretendimin tim.

 

Ata kërkuan ta huazojnë këtë libër dhe ta çojnë në fshat për ta përdorur për probleme të ngjashme. Unë u dhashë atyre librin pas të cilit ata u larguan plot mirënjohje dhe duke u kërkuar falje. Por kur ata u larguan nga shtëpia ime takuan një keqbërës që i çoi te disa njerëz të shantazhuar që i trembën dhe paralajmëruan se unë isha një "agjent izraelit" dhe se libri "Minhadi el-Salihin" ishte i përbërë nga vetë gënjeshtra; se njerëzit e Irakut janë blasfemues dhe hipokritë dhe se Shiitët lejojnë martesën midis vëllezërve dhe motrave, kështu që ishte normale që ata lejuan që martesa me "motrën" e tij të vazhdonte.

 

Përfundimisht, ata e bindi burrin të ndryshonte mendim dhe të shkonte në gjykatë në Gafsa dhe të kërkonte një divorc. Gjykatësi përsëri e dërgoi atë në kryeqytetin e Tunizisë për të paraqitur çështjen e tij para Myftiut të Republikës vetë. Burri shkoi në kryeqytet për të kaluar një muaj të plotë në pritje të radhës së tij për të ardhur në myfti. Gjatë bisedës, në të cilën burri i tregoi gjithë çështjen, myftiu e pyeti për ata njerëz që i thanë se martesa e tij ishte në rregull. Ai i tha atij se askush nuk e lejoi përveç një me emrin Tidzani Samavi.

 

Myftiu shkruajti emrin tim dhe i tha burrit të kthehej në shtëpi duke premtuar se do t'i shkruante një letër një gjykatësi në Gafsa për zgjidhjen e çështjes së tij. Në pak kohë, mbërriti një letër nga Myftiu i Republikës dhe avokati i burrit lexoi në të se martesa ishte shpallur e paligjshme. Njeriu, të cilit tani po i mbaronte energjia, erdhi tek unë dhe kërkoi falje për shqetësimin që i isha ekspozuar për shkak të tij. Unë e falënderova për vëmendjen e tij, por gjithashtu shpreha habinë për vendimin e myftiut.

 

Unë i kërkova atij të më sillte letrën e myftiut në mënyrë që të përpiqesha ta botoja në shtypin tunizian për të treguar që myftiu i republikës nuk di shumë për katër medhhebet sunite dhe as nuk i kupton dallimet ligjore midis tyre në lidhje me vëllazërinë me qumësht . Por burri im më tha se ai nuk ishte në gjendje ta sillte letrën sepse ajo ishte në shtrirje me gjyqtarin në Gafsa.

 

Disa ditë më vonë, mora një telefonatë nga një gjykatës që më kërkoi t'i tregoja librat dhe provat e tjera që martesa midis një burri dhe një gruaje që ishin ushqyer me gji nga e njëjta grua ishte e lejuar. Unë kam zgjedhur disa libra dhe kam përgatitur pjesë që flasin për vëllazërinë nga qumështi në mënyrë që të jem në gjendje t'i gjej shpejt. Unë shkova në sallën e gjyqit në kohën e caktuar.

 

Atje u takova nga një oficer dhe më çuan në zyrën e gjyqtarit. Unë u befasova shumë kur pashë një gjykatës krahinor dhe një përfaqësues republikan, si dhe tre gjykatës të tjerë. Kam vërejtur se ata kishin veshur kostume zyrtare dhe se ishin të gatshëm për të dhënë gjykimin. Në fund të dhomës burri ishte ulur përballë gjyqtarëve.

 

Unë hyra dhe thirra selamin. Më pritën me vështrime plot përçmim. Kur u ula kryeprokurori më pyeti, "A jeni Tidzani Samavi? Kur u përgjigja pozitivisht, gjykatësi vazhdoi," A jeni ju ai që vendosi në çështjen e kësaj martese duke e deklaruar atë të ligjshme?

 

Jo, nuk kam vendosur për asgjë - thashë - por hoxhallarët dhe ulema islamike të shantazhuar vendosën që martesa në këtë rast ishte e ligjshme dhe e saktë. Kjo është arsyeja pse ju thirrëm ju - vazhdoi gjykatësi - ju akuzoheni për atë pretendim. Nëse nuk arrini të provoni gjithçka që thatë, do të përballeni me një burg nga i cili nuk do të dilni kaq lehtë. U bë e qartë për mua se isha në telashe të mëdha.

 

Jo sepse unë bëra gjykimin tim në këtë rast, por sepse disa njerëz dashakeqë u thanë gjyqtarëve se unë isha ai që krijoja problemet: të flisja kundër sahabëve dhe të mblidhja mbështetje për Ehli Bejtin. Kryeprokurori u tha atyre që të sillnin dy dëshmitarë kundër meje që të mund të më vinte prapa hekurave. Për më tepër, Vëllazëria Myslimane e përdori këtë rast për të përhapur thashetheme se unë kisha legalizuar martesën midis vëllait dhe motrës dhe se kjo është ajo që besojnë Shiitët! Kjo u bë e qartë për mua kur kryegjyqtari më kërcënoi me burg.

 

Nuk më mbetej gjë tjetër veçse të mbledh gjithë guximin tim dhe ta kundërshtoj hapur. A mund të flas hapur dhe pa frikë? - pyeta kryeprokurorin. Kur kjo u premtua për mua, unë thashë, "Gjëja e parë që do të doja të them është se nuk u imponova askujt me mendimin tim, por që ky njeri erdhi tek unë vetëm për t'u ankuar për problemin e tij. Pasi ai të ketë ardhur , është detyra ime mua më thanë përmes bisedës se gruaja e tij ishte ushqyer me gji vetëm dy ose tre herë nga e njëjta grua si ai, kështu që unë i thashë atë që tha ligji islam në atë rast.

 

Unë nuk e interpretova Islamin sipas gjykimit tim dhe as nuk kisha ndërmend të bëja gjykimin tim personal. A po pretendoni tani që e njihni Islamin më mirë se ne? - më pyeti ashpër gjykatësi, Zoti na ruajt! Nuk e kisha ndërmend atë. Të gjithë e dinë se medhhebi Maliki përfundon këtu. Për të gjetur një zgjidhje për këtë vështirësi, unë kërkova në medhhebet e tjera për raste të ngjashme dhe interpretimet e tyre - Unë thashë Ku e gjetët zgjidhjen tuaj? - gjykatësi më pyeti Effendiun, a mund të të pyes diçka para se t’i përgjigjem kësaj pyetjeje? - Thashë Kur mora një përgjigje pohuese pyeta, "Çfarë mendoni për medhhebet e tjera islamike? Ata janë të gjithë të saktë sepse ndjekin mësimet e të Dërguarit të Allahut dhe ndryshimet midis tyre janë provë e mëshirës së Allahut - u përgjigj gjykatësi.

 

Nëse është kështu, atëherë ki mëshirë për këtë njeri të varfër, i cili është ndarë nga familja e tij tashmë dy muaj, sepse një nga medhhebet islamike ka një zgjidhje për problemin e tij. Na trego dëshminë tënde për këtë dhe ndalo të sillesh kështu, ne të lejuam të mbrosh veten, dhe tani je bërë avokat i një tjetri - gjykatësi më qortoi ashpër. Mora nga çanta librin "Minhadi al-Salihin" nga Sejjid Khoi dhe thashë: "Ky është nga medhhebi Ehl-Bejt, ku ka prova të qarta. Harrojeni Ehl-Bejtin!

 

Ne nuk e njohim dhe as nuk besojmë në të - ata më ndërprenë. Ndërsa prisja një përgjigje të tillë, përgatita disa libra suni në të cilët gjeta të dhëna për vëllazërinë me qumësht. Midis tyre ishin: "Sahih Bukhari", "Sahih Muslim", "Fatwa" nga Mahmud Shaltut, "Bidayat al-Mujtahid wa Nihayat al-Muktasid" nga Ibn Rushd, "Zad al-Masir fi 'Ilm elTafsir" nga Ibn Jawzi dhe libra te tjere. Kur Kryetari i Gjykatës refuzoi librin nga Sejid 'Khoi, unë e pyeta për librat që ishin të pranueshëm për ta.

 

Kur ai përmendi Buharin dhe Muslimin, unë hapa një libër dhe thashë: "Këtu është Effendi, ky është Sahih Bukhari. Ajo që po pretendoj është shkruar këtu. Kur më lejoi, lexova me zë të mëposhtmen:" Kjo dhe ajo na tha që dëgjoi nga Aishja, Ummul Mu'minin, se i Dërguari i Allahut (s) ndaloi martesën midis një burri dhe një gruaje vetëm nëse ata ushqeheshin me gji nga e njëjta grua pesëmbëdhjetë ose më shumë herë. "Kur mbarova, gjyqtari kryesor më kërkoi të dorëzoja pasi e lexoi të njëjtin hadith, ai ia dorëzoi përfaqësuesit republikan, i cili ua kaloi gjyqtarëve pasi e lexuan.

 

Gjatë kësaj kohe gjeta të njëjtin hadith në Sahih Muslim dhe ia tregova gjykatësit. Pastaj hapa librin e Fetvas nga Shejh Shaltut nga Universiteti Islamik Azhar. Atje ai gjithashtu shkruajti për ndryshimet midis hoxhallarëve për sa i përket vëllazërisë nga qumështi. Disa nga hoxhallarët ndalonin martesën nëse çifti ishte ushqyer me gji nga e njëjta grua pesëmbëdhjetë ose më shumë herë, disa e morën kufirin shtatë herë, e disa madje edhe pesë. Vetëm Imam Maliku e ndalonte martesën nëse do të ishte vetëm një pikë qumësht. Shaltut më në fund shton, "Unë do të pranoja rrugën e mesme dhe do të adoptoja shtatë ose më shumë herë". Pasi shqyrtoi provat, kryegjyqtari iu kthye burrit dhe i tha: "Shko dhe sille të dashurin tënd. Nëse ai gjithashtu konfirmon që gruaja jote ishte ushqyer me gji vetëm dy ose tre herë, atëherë mund ta ktheje të njëjtën ditë". Fytyra e burrit shkëlqente nga lumturia.

 

Kur përfaqësuesi republikan u largua nga dhoma me gjyqtarët, kryetari i gjyqtarit më afroi dhe më tha, "Të lutem më fal, sepse isha keqinformuar për ty. Duket se ka shumë njerëz që nuk të duan dhe që të kanë zili. "është shumë i lumtur ta dëgjoj këtë, kështu që unë thashë:" Efendi, falënderoj Allahun që më ndihmoi të heq qafe akuzat e rreme ". Kam dëgjuar që keni një bibliotekë të madhe. A e keni librin "Hayat al-Haivan al-Kubra" nga Damiri? ai me pyeti mua.

 

Kur iu përgjigja pozitivisht ai më kërkoi t'ia jepja hua. Ishte libri që ai kishte kërkuar për dy vitet e fundit. Keni kohë të vini tek unë ndonjëherë. Mund të flasim për tema të ndryshme. Shpresoj të mund të mësoj diçka të re nga ti - më tha ai. Zoti më ruajt! Unë do të isha studentja juaj, sepse ju jeni më e moshuar dhe jeni zbukuruar me një pozitë të respektueshme. Kam katër ditë pushim në javë në të cilën jam në dispozicionin tuaj - thashë. Ne ramë dakord të shiheshim çdo të Shtunë.

 

Ai gjithashtu më kërkoi që t'i lija Sahih Bukhari dhe Muslim dhe librin "Fatva" të Shaltut për të kopjuar disa pjesë që i duheshin. Ai më pas më shoqëroi deri te dera ku u ndamë. Unë dola i lumtur duke falënderuar Allahun për këtë fitore morale. Unë hyra në sallën e gjyqit nga frika e burgosjes, vetëm për të përfunduar si një mik i mirë i gjyqtarit nga i cili ai donte të mësonte diçka. Kjo ishte një dhuratë që u ishte dhënë atyre që janë në rrugën e duhur - rruga e Ehlul Bejtit.

 

Nuk ka zhgënjim për të dhe ka mbrojtje për ata që e zgjedhin vetë. Ai burrë u tregoi historinë fshatarëve. Lajmi se gruaja ishte kthyer tek burri i saj dhe se martesa ishte deklaruar e ligjshme u përhap shpejt në vendet përreth. Njerëzit filluan të thoshin se unë isha njeriu më i ditur në republikë, më mirë edhe se myftiu i republikës. Burri im erdhi në shtëpinë time me një makinë të madhe dhe më ftoi mua dhe familjen time të vinim në fshatin e tij, ku njerëzit po përgatiteshin të pjekin tre viça në pështymë për nderin tim. Unë kërkova falje, sepse nuk mund ta pranoja këtë ftesë për shkak të detyrimeve në Gafsa.

 

Unë u premtova se do t’i vizitoja në një kohë tjetër, inshaAllah. Kryeprokurori gjithashtu u tregoi incidentin kolegëve të tij dhe çështja u bë e njohur mirë. Kështu Allahu më largoi komplotet e të ligut. Disa erdhën për të kërkuar falje për mua, dhe për disa Allahu i ndihmoi ata të shohin dritën dhe të pranojnë të vërtetën. Kjo ishte mëshira e Allahut.

 

Ai ia jep kujt të dojë dhe Ai është më i Mëshirshmi. Më në fund, fjalët tona janë: Elhamdulillahi, Rabil'alemin Sallallahu 'ala Muhammedin ve Aalihi Ttajjibiine Ttahiriin Falënderimi i qoftë Allahut, Zotit të të gjitha botëve, bekimet e Allahut qofshin mbi Muhamedin dhe familjen e tij, shembullore dhe të pastruara.