Ratni Zlocinac Halid ibn Walid

 

Halidovo ubijanje muslimana

 

Pricao je Ibn Omer:

Poslanik je poslao (vojnu jedinicu pod zapovjedništvom) Halida ibn Velida u borbu protiv plemena Bani Jadhima, a ti ljudi se ne znadose izraziti rijecima "Aslamna (U islamu smo)" vec govorahu "Saba'na (Mijenjamo vjeru)"! Halid je neke od njih ubio, a neke zarobio. Svakom od nas je predao po zarobljenika i naredi nam da svako ubije svog zarobljenika.

Rekoh: "Allaha mi, necu ubiti svog zarobljenika i niko od mojih drugova nece ubiti svog zarobljenika!"

O tome obavijestismo poslanika (s), a on rece: "O Allahu! Nemam nista sa onim sto je pocinio Halid ibn Velid", ponovivsi to dva puta.

Buharijina zbirka na Bosanskom, 4 tom, 2 dio, (pogledaj str 425, hadis 7189)

 

Buharijina zbirka na engleskom i arapskom, tom 9, knjiga 89, hadis 288

Pricao je .... Salim od svog oca: Salamah je pricao od svoga oca da kada je Halid bin al-Walid dosao ka poslaniku (s) nakon onog što je ucinio sa plemenom Jadhima, Abdurrahman bin Auf kritikujuci Halida za njegovo dijelo rece: 'O Halide, prihvatio si dzahilijski nacin ponasanja i ubio si ih da bi osvetio tvojeg amidzu al-Fakeh, bio on proklet od Allaha. "Tada ga i Omer bin al-Khatab podržan protiv Halida.

Halid rece: "Ja sam osvijetio tvojeg oca."

Abdulrahman ibn Auf, rece: "Lazes Allaha mi, ubojicu mojeg oca sam ja ubio svojim rukama i Osman bin Affan je svjedok tome. Tada on (Abdulrahman) pogleda Osmana i rece mu: "Allahom ti se obracam, svjedocis li da sam ubio ubicu mojeg oca? 'Osman rece: "Da".

"Tada Abdulrahman rece: "O Halide, sram te bilo, cak i da nisam ubio ubicu mojeg oca, dali bih ja ubio muslimana da bih se osvetio za mojeg oca? "

Halid rece: "Ko kaze da su bili muslimani!"

(Abdulrahman rece): "Svi vojnici svjedoce da si ih ti vidio kako grade dzamiju, i da su svjedocili da su muslimani, a onda si ih udarao macem".

Halid rece: "Dobio sam poruku od Allahovog poslanika da napadnem na njih, zato sam ih po poslanikovom (s) naredjenju napao."

Abdulrahman rece: "Pripisujes laz Allahovom poslaniku".

Tada (Halid) postade grub prema Abdulrahmanu, a Allahov poslanik postade ljut i okrenuo lice od Halid zbog onoga što je ucinio Abdurrahmanu …"

Tarikh Ibn Asakir, tom 16, str 234

 

Iako wehabije pokusavaju ovaj Halidov zlocin opravdati nerazumjevanjem i greskom, obratimo paznju jos jednom na rijeci Abdurrahmana bin Aufa (jednog od desetorice ashaba koji ce u dzenet po sunni ucenju) o tome:

"Svi vojnici svjedoce da si ih ti vidio kako grade džamiju, i da su svjedocili da su muslimani, a onda si ih udarao macem".

 

Obratite paznju i na Abdurrahman bin Aufov odgovor Halidu na pripisivanje naredbe za to ubistvo poslaniku (s):

"Pripisujes laz Allahovom poslaniku".

 

U jednom hadisu koji se prenosi od Ibn Majah u njegovom Sunanu, dio 1; str 7; br 12

Abdullah Ibn Masoud (radhi allahu anhu) prenosi od svojeg oca da je Allahov poslanik (sallallahu alaihi wa-sallam) rekao: "Onaj ko mi sa namjerom pripise nek laz, je sebi obezbijedio mjesto u vatri (dzehenemu)

Halidovo ubijanje civila i zena.

Rabah ibn al-Rabee kaze: Handhala al-Katib je marširao s Allahovim poslanikom u jednoj bitci, a Halid ibn Velid je bio u prethodnici. Kasnije su Rabah i ashabi Allahovog poslanika prosli pored jedne ubijene zene, a koja je bila ubijena od strane prethodnice. Zaustavili su zagledavajuci se u nju, pitajuci se u vezi njezinog izgleda, sve dok Allahova Poslanik (s) nije stigao. Onda se oni razidjose (pustajuci prolaz poslaniku), a onda Allahov poslanik (s) stade pokraj nje i rece: 'Ona nije bila ratnik'.

Tada on (s) rece nekom: 'Idi do Halida i reci mu da ne ubija djecu ili robove'.

Musned Ahmed, tom 3, str 488, hadis 16035

 

- Suni alim Shaykh Shoib al Arnaut ocjenjuje ovaj hadis kao sahih.

- I Shayh Hamza Ahmed Zain ocjenjuje ovaj haids kao sahih.

- Hakim u svom Mustadraku prenosi ovaj hadis ocjenjujuci ga kao sahih, a i Dhahabi ponavlja to isto.

- AlBaani za ovaj hadis kaze: "Hassan Sahih".