Ammar ibn Yasir

 

Ljudi u Mekki su živjeli u neznanju i mraku. Snažni su proganjali slabe i lišavali ih njihovih prava. Niko nije podržavao slabe. Kurejsijske vodje su bili trgovci.. Svake godine, oni su imali dva trgovacka putovanja; ljeti su sa svojim karavanama isli za Šam, a zimi za Jemen. Narod Mekke je bio podijeljen na bogate i siromasne. Oni koji su bili siromasni bili su robovi lokalnim mocnicima. U Meki je vladalo pravilo: "Ako nemas imetak, nemas ni slobodu".

Naš Poslanik (s) je živio u tom i takvom vremenu i medju takvim narodom. Kada god bi otisao u Hiru, uvijek bi mislio o svom narodu, i bio bi potisten zbog idolopoklonstva naroda Mekke.

Allahov Poslanik Muhammad (s) je u svojoj cetrdesetoj godini primio Objavu. Dzibril je poucio nasega Poslanika islamu i on je tu misiju ponio. Poslanik (s) je misiju islama pokusao prenijeti ljudima da bi zivjeli u miru. Siromasi i proganjani su prihvatili misiju islama, povjerovali u nju i njihova srca su bila prozeta ljubavlju prema islamu. Trgovci i bogati iz svog inata okrenuse se protiv Poslanika islama. Posebno se medju njima isticao Ebu Dzehl kao najprkosniji politeista, te je i najvise pakosti nanio Poslaniku (s).

Muhammed (s) je sretao svoje pristalice tajno u Arqamovoj kuci

Poslanik (s) je poucavao narod islamu u tajnosti, kako Ebu Dzehl, Ebu Sufjan i ostali mnogobosci nebi uznemiravali one ljude koji su vec bili primili islam.
Jednog dana Ammar ibn Yasir je dosao i vidio covjeka, cije ime je bilo Suhejb, koji stajase pred vratima Arqamove kuce. Ammar mu rece: Suhaib, šta radis ovdje? Suhejb odgovori: Dosao sam da cujem Muhammedove rijeci. Onda Ammar i Suhaib udjose u kucu. Ponizno su slusali Allahove rijeci iz Kur'ana. Ammarovo srce bilo je puno vjere, poput rijeke koja nabuja poslije obilne kise. Kada su Ammar i Suhaib htjeli napustiti Arqamovu kucu, Poslanik (s) im rece: "Ostanite ovdje do veceri. Bio je zabrinut da bi Kurejsije, njima dvojici, mogle nanijeti stetu te ih povrijediti. Ammar je tada sacekao dok nije nije pao potpuni mrak, te se napustajuci Arqamovu kucu zurno uputio svojoj kuci. Otac i majka ga zabrinuto cekahu. Kada je stigao, njihova mala kuca se prepuni srece. Ammar poce svojim roditeljima pricati o islamu i o Allahovoj vjeri.

Porodica Yasir

Yasir je porodica koja vodi porijeklo iz Jemena, pripadali su jemenskim plemenima. Kako su dosli u Mekku? Ammarov otac, i njegova dva brata Haris i Malik, trazili su svog izgubljenog brata posvuda, ali ga nisu uspjeli pronaci. Stoga su odlucili otici u Mekku i potraziti ga, ali ga ni tamo nisu pronasli. Haris i Malik su se zeljeli vratiti u Jemen, ali Yasir odluci ostati u Mekki, da zivi u blizini Allahove Kuce, te se prikljuci plemenu Beni Mahzum i na taj nacin postade njihov clan. Ozenio je zenu koja je bila ropkinja a cije je ime bilo Sumejja bint Khabbab.
Oni su izrodili sina, kojeg je njegov otac nazvao Ammar.

Ammar ibn Yasir

Ammar je bio je rodjen cetiri godine prije godine slona, dok je nas Poslanik rodjen u toj godini, sto znaci da je Ammar bio cetiri godine stariji od Poslanika (s). Kada je Ammar postao mladic, imao je jako prijateljstvo sa našim Poslanikom i bio je njegov pratilac. Ammar je volio Poslanika (s) zbog njegovog ponasanja.

Jednog dana, dok je Ammar isao sa nasim Poslanikom (s) izmedju Saffe i Merve, je naisla je sestra hz. Hatidze a koja se zvala Hala. Ona pozva Ammara u stranu i rece mu: Pitaj Muhammeda da ozeni moju sestru Hatidzu. Poslanik (s) je to prihvatio te je tako sklopljen njihov mubarek brak.

Kada je Uzviseni poslao Objavu svome Poslaniku, Ammar, njegov otac Yasir, i njegova majka Sumejja, su povjerovali u njega.
Kada je Ebu Dzehl cuo da je Ammar postao musliman, od silne srdzbe koju je osjecao, bio je van sebe. Vodeci grupu musrika uputio se Ammarovoj kuci. Baklja mu je bila u ruci. Zapalili su im kucu, te Ammara, njegovog oca i majku Sumejju, odveli su u pustinju u okolini Mekke. Povezali su ih u lance i poceli muciti. Prvo su ih bicevali dok krv nije pocela okolo teci, da bi im zatim poceli sa paljenjem tijela. Ali, ova mala porodica je ostala nepokolebljiva u svom vjerovanju. Sve to nije bilo dovoljno Ebu Dzehlu pa je donio ogromni kamen koji je stavio na njihova prsa. Disanje pod takvim teretom je bilo gotovo nemoguce. Jos uvijek su drzali cvrsto svoje vjerovanje.

Ebu Dzehl i musrici su se vratili u Mekku ostavivsi porodicu Yasir na zestini pustinjskog sunca. Kada je Poslanik (s) cuo u kakvom je stanju ova porodica, zaplakao je i rekao: "Strpi se o porodico Yasirova, vasa nagrada bice Dzennet"! Sumeja sa ubjedjenjem rece: "Priznajem da si ti Allahov Poslanik i da je tvoje obecanje istinito."
Zlocinci su se opet vratili. Ebu Dzehl je opet bio na celu musrika, noseci dugacko koplje u ruci. Opet je pocelo divljacko mucenje. Ammar, Yasir i Sumeja su bili u nesvijesti. Polili su ih vodom. Onda je pocelo sve iz pocetka. Ebu Dzehl se zestokim glasom obratio Summeji: velicaj nase bogove a omalovazavaj Muhammeda! Sumejaa ga udari u lice i rece: Kako ste samo losi vi i vasi bogovi!! Ebu Dzehl je kljucao u bijesu. U tom stanju on podize visoko svoje koplje i zabode ga direktno u stomak Summejin. Po drugi put je usmjerio ostricu svoga koplja i opet je udario Sumeju i ona preseli na bolji svijet. Sa ovim divljackim cinom Sumeja je postala prvi sehid islama.

Onda Ebu Dzehl okrenu ostricu koplja prema Yasiru i toliko ga je pritiskao na njegovom stomaku dok nije izdahnuo. Vidjevsi sta se dogodilo sa roditeljima Ammar je plakao. Onda Ebu Dzehl povika ljutito: Ako ne budes velicao nase bogove i tebe cu te ubiti! Ammar vise nije mogao izdrzati okrutno mucenje. Tako on nerado rece: Hubel, (jedan idol), je velik! Ammar pohvali njihove idole kako bi sacuvao sebe od mucenja. Tako su ga oni oslobodili.

Vjerovanje u srcu

Ostavsi nepokolebljiv u srcu, Ammar je uplakan otisao kod Poslanika (s). On nije plakao, ni zbog roditelja, ni zbog muka koje su svi zajedno podnosili, vec je plakao zbog rijeci koje je izgovorio u pohvalu musrickog boga Hubela. Allahov Poslanik je tjesio Ammara zbog smrti jegovih roditlja. Ammar je prstao sa plakanjem. Onda rece: Allahov Poslanice, musrici me nisu oslobodili dok nisam pohavlio njihove bogove! Poslanik mu tada blago rece: Ammare, šta je sa tvojim srcem? Ammar odgovori: O Allahov Poslanice moje srce je nepokolebljivo u vjeri! Poslanik tada rece: Nemoj da brines, Allah je zog tebe objavio ovaj ajet:

 

"Onoga koji zanijece Allaha, nakon što je u Njega vjerovao, - osim ako bude na to primoran, a srce mu ostane cvrsto u vjeri -, ceka Allahova kazna. One kojima se nevjerstvo bude mililo stici ce srdžba"

(En Nahl:106)


Hidzra

Stanje muslimana u Mekki je postalo nesnosljivo tako da je hz. Poslanik naredio svojim sljedbenicima da se isele u Medinu. Ammar ibn Yasir je takodjer bio medju muhadzirima. Kada je i Poslanik ucinio hidzru, sreca i blazenstvo je prekrilo Medinu, te su muhadziri i ensarije zivjeli u istinskom bratstvu. Prvo sto je uradio Allahov Poslanik po dolasku u Medinu, naredio je da se izgradi dzamija u kojoj ce se obozavati samo Allah Jedini, a koja ce kasnije postati simbol muslimana i utvrdjenje muslimanske zajednice. Sa oduševljenjem, muslimani se prihvatise posla izgradnje dzamije. Neki muslimani su nosili zemlju, neki su pravili cigle dok su opet neki zidali dzamiju. Naš poslanik (s) je radio uporedo sa svojm ashabima. Ammar, sav prasnjav, je veoma revnosno radio. Svaki vjernik je nosio po jednu ciglu, a Ammar je nosio po dvije cigle. Zog tog mu se poslanik (s) obrati i rece:
"Svi ce oni dobiti nagradu, a ti ces dobiti dvije"!.

Nebi li ohrabrio svoju bracu Ammar izgovori sljedece rijeci: "Onaj koji gradi dzamiju nije jednak onome koji izbjegava prasinu". Neki od prisutnih koji su izbjegavali naprasiti se naljutise se Ammarovim rijecima. Osman tada dodje Ammaru prijeteci da ce ga udariti svojim stapom ako nastavi tako govoriti. Ammar ga je samt pogledao i nije mu ni rijec vise progovorio. Poslanik (s) cuvsi Osmanovu prijetnju, pridje Ammaru i skidavsi mu prasinu s lica rece: "Ti si meni drag"!

Dzihad

Dani i mjeseci su prolazili. Allah Uzviseni je htio kazniti one koji su muslimane Mekke protjerali i opljackali njihovu imovinu. Doslo je vrijeme bitke na Bedru. Ammar je bio jedan od boraca koji su presreli kurejsijsku karavanu koja je dolazila iz Sama. Muslimani su saznali da su musrici formirali vojsku na cijem celu je bio Ebu Dzehl i da su se zaputili u pravcu Medine. Poslanik (s) je uz savjetovanje sa ashabima donio odluku za borbu. Poslanik (s) je poslao Ammara i Abdullaha ibn Mesuda da mu donesu informacije o musrickoj vojsci. Ammar je bio je neustrasiv. Priblizio se musrickoj karavani i obilazio oko nje da bi prikupio sto vise informacija. Vrativsi se kod Poslanika (s), Ammar rece: Njihova vojska je uplasena. Oni su jako potisteni.

Bitka na Bedru

Juro,17. godine po hidzri, velika bitka na Bedru, prva borba u istoriji islama. I to borba u kojoj je Allah podario vjernicima pobjedu nad musricima. Ammar se borio sa oduševljenjem. Kada su se musrici dali u bjekstvo Ammar vidje posjeceno tijelo Ebu Dzehla. Prisjetio se dana kad su muslimani tesko muceni a i njegovi roditelji u zestokim mukama ubijeni. Sada je dosao dan da prognani vrate svoju odmazdu. Ammar je gledavsi u nebeski svod zahvalio Uzvisenom na podarenoj pobjedi.

Ammar je sa istinom

Ammar je imao sezdeset godina. Medjutim, on je sa vise energije i nastojanja radio za Allaha od mnogi mladih ljudi. Ammar je imao duboko urezano vjerovanje u Uzvisenog, i izuzetnu ljubav je gajio prema hz. Poslaniku (s). Poslanik (s) je takodjer gajio izuzetnu ljubav prema njegovom starom prijatelju Ammaru. Poslanik je njega pohvalio u nekoliko prilika rekavsi:
"Ammar je sa istinom i istina je sa Ammarom. Istina je uvek uz njega. Blagoslovljen neka je Ammar, nepravedana grupa ce ga ubiti. Tvoja posljednja hrana na ovom svijetu bice kiselo mlijeko".

Dani, mjeseci i godine su prolazili a Ammar je uvijek bio uz poslanika (s), i uvijek se borio protiv neprijatelja islama i covjecanstva. Kada je poslanik preselio na Ahiret, svi su ashabi plakali a posebno se isticao Ammar Yasir. Prisjecao se dana svoje mladosti u Mekki i dana dzihada sa Allahovim Poslanikom (s)

Ammar, (Allah sa njim bio zadovoljan), ostao je vjeran islamu. Uvijek se borio za din i za istinitu rijeci na tom putu se nikoga osim Allaha nije bojao.

Posebno je volio Alija ibn Ebu Taliba, jer je cuo hadis od Poslanika (s) u kome se kaze:
O Ali, ne voli te doli vjernik i ne mrzi te doli munafik. O Ali, ti si meni isto sto je Harun bio Musau, s tim sto poslije mene nema vise poslanika.

Na oproštajnom hadzdzu, Ammar je vidio našeg Poslanika kako visoko dize Alijevu ruku uvis i kaze: Kome sam god ja bio gospodar ovaj Ali mu je gospoda. Allah ce pomoci onoga koji njega pomogne, i biti neprijatelj onome ko se njemu usprotivi.

Iz tog razloga, Ammar je bio ubijedjen, da je Ali ibn Ebu Talib halifa i vodja muslimana poslije preseljenja hz. Poslanika na ahiret, iako je Ebu Bekr proglasen halifom. Mnogi od ashaba su bili protivnici ovakvog hilafeta, a medju njima je bio i Ammar ibn Yasir. On je ostao cvrsto uz hz. Aliju (a.s.) i Poslanikovu kcerku hz. Fatimu (s.a.)
Posle kratkog vremena, hz. Fatima (s.a.), predvodnica zena svih svjetova, je preselila na ahiret.

Dzihad

Ammar je vecinu svog zivota proveo u posvecenosti dzihadu. On je takodjer ucestvovao u mnogi osvajackim borbama. Kada je Omer postao halifa poslije Ebu Bekra, Ammar je bio postavljen za upravitelja Kufe, gdje je sa ljudima postupao prema Allahovom zakonu. Ljudi si bili zadovoljni sa njegovom pravdom, milostivoscu.

U 23. godini po hidzri, Omer je ubijen. Omer je bio odlucio da se halifa poslije njega izabere surom, i to na taj nacin sto je odabrao sest ljudi koji su morali izmedju sebe izabrati halifu. To su bili: Ali ibn Ebu Talib, Osman ibn Affan, Talha, Zubejr, Abdurrahman ibn Auf i Saad ibn Ebi Wekas. Omer je naredio da se sastanu u jednoj od kuca, i da izaberu medjusobno halifu u roku od tri dana. Ammar se svim svojim bicem nadao da ce Ali biti taj koji je biti novi halifa, zbog svih karakteristika koje je posjedovao, a koje drugi nisu ni blizu posjedovali. Dani su prolazili a sura se nije mogla sloziti o novom halifi. Doslo je do prelomne tacke izmedju hz. Alija a.s. i Osmana. Neki od ashaba kao sto su Ammar, Miqdad, Abbas i drugi, cekali su pored vrata. Beni Umejje su isto tako bili dosli, prizeljkivali su da Osman bude izabran.

Ammar glasno povika nebi li ga Abdurrahman ibn Auf cuo: Ako zelite da se muslimani sloze sa odlukom izaberite Alija. Miqdad isto tako doda: Istinu je rekao Ammar, ako izaberete Alija, mi cemo ga slusati i pokoravati mu se. Abdurrahman je takodjer imao zelju da bude halifa. On je odbio naimenovati Alija (njegov glas je bio odlucujuci), jer je znao da Ali nece njega imenovati halifom poslije sebe. Tako, Abdurrahman svoj glas dade Osmanu i racunajuci da ce ga Osman poslije smrti, imenovati halifom muslimana. Tako Osman postade treci halifa.

Imam Ali a.s. poslije ovoga rece Abdurrahmanu: Ovo nije prvi put da se vi medjusobno pomazete protiv nas! Ali, ipak, strpljenje je dobro i Allah je Onaj od koga pomoc trazim od onoga sto ste zamislili . Tako mi Allaha, ti si njemu dao halifat da bi ga on poslije dao tebi.

Ammar je bio vrlo nesretan zbog Ehlul Bejta, zato sto su oni bili zasluzniji za hilafet od drugih ljudi, jer je njih Allah sacuvao od svake vrste necistoce.

Zastranjivanje

Sest godina je bilo navrseno od imenovanja Osmana halifom. Halifa je malo po malo skretao od islama i puta naseg poslanika (s) Osman je imenovao svoje krvne srodnike na mjesta upravitelja mnogih gradova. To su bile pokvarene i nepravedne osobe. Na primjer, Osman je svoga polubrata Welida ibn Utbu menovao vladarom Kufe, koji je jedne prilike pijan zaspao u mihrabu predvodeci kao imam sabah namaz. Osman je Mervana ibn Hakema postavio za osobu koja je upravjala poslovima muslimana. On je imenovao i otpustao koga je htio. On otjerao velikog ashaba Selmana Farsija iz Medine i postavio jednog svog rodjaka na mjesto upravitelja. Osman je takodjer protjerao Sada ibn Ebi Wekasa iz Kufe i postavio Welda ibn Akbu. Osman je trosio novac naroda na svoje krvne srodnike iz Benu Umejje, ostavivsi sirotinju da zivi u mukama.

Nakit koji se nalazio u javnoj riznici muslimana, Osman je razdijelio medju svojim zenama i kcerkama, sto je izazvalo veliko negodovanje medju muslimanima. Mnogi od njih su dolazili Osmanu i skretali mu paznju na takvo ponasanje, medjutim, on je nastavljao sa takvim postupcima. Jednog dana, popevsi se na mimber, obratio se vjernicima rekavsi: Uprkos vasem negodovanju ja cu iz bejtul-mala uzimati koliko ja hocu i kada hocu.

Ammar ibn Yasir, tada vec devedeset godina star, ustade i izgovori rijeci istine: Ja sam prvi covjek koji ce te u tome sprijeciti. Vidno uznemiren zbog toga, Osman mu se obrati rijecima: Kako se usudjujes govoriti prije nego ti dozvolim, i naredi da se Ammar uhapsi. Vojnici, ne postujuci ni njegove godine, ni bliskost sa Poslanikom, uvezali su ga u lance i odvukli u Osmanovu sobu. Nedugo zatim, Osman je dosao i poceo je da udara Ammara sve dok nije potpuno ostao bez svijesti. Sve je to podsjecalo na ono mucenje u Mekki na pocetku pojave islama. Medjutim, Ammar je tada bio mladic i mogao je lakse podnijeti te muke i bolove. Ali, ipak, sada je vec izmoreni starac nije imao snage da trpi takve bolove. Uprkos svemu ovome Ammar je skupio malo snage i rece: Ovo nije prvi put da podnosim muke i bolove zbog Uzvisenog Gospodara.

Osman progoni Ebu Zerra

Osman je protjerao Ebu Zerra u Rebzu, pustinju u kojoj niko nije zivio zbog teskih klimatskih uslova, zabranivsi svima da se sa njim vidjaju. Ipak, to nije sprijecilo neke ljude da dolaze kod njega. Njemu su dolazili Hz. Ali, Imam Hasan a.s., Imam Husejn a.s. i Ammar. Jedne prilike mu je Imam Ali a.s. rekao: Allah ne razveselio onoga ko ti je nanio neprilike. Allah nedao zastitu onome ko je tebe zastrasio. Tako mi Allaha, ako budes zelio njihov svijet, oni ce ti dati sigurnost, ako budes zadovoljan sa njihovim postupcima, oni ce te voljeti.
Ebu Zer, njegova supruga i kcerka, sjecali su se Poslanikovih (s) rijeci:
O Ebu Zerr, ti ces zivjeti sam i umrijeti sam.

Revolucija

Zbog Osmanovog nacina vladanja gnjev muslimana je bivao sve veci. Ashabi su pozvali ljude da dodju u dzihad jer halifa muslimana mijenja Allahovu vjeru. Iz tog razloga su mnogi ljudi dolazili iz Kufe, Basre, Egipta i trazili od halife da promijeni svoj nacin vladanja i ponasanja. On je uvijek odbacivao njihove prigovore. Imam Ali a.s. je isto tako savjetovao Osmana: Nemoj biti sredstvo u rukama Mervana. Nemoj mu dozvoljavati da radi ono sto on zeli. Nemoj zaboraviti svoju obavezu upravljanja u odnosu na Poslanikov nacin upravljanja.Osman je rekao da ce izraziti svoje zaljenje ljudima zbog pogresnog nacina vladanja, sto je kasnije i uradio, obecavsi pri tom da ce slijediti nacin vladanja kako je Allah zadovoljan i kako je to bila Poslanikova praksa. Ali ipak, Mervan, koji je bio lukav i prepreden, rece. Nemoj pokazivati slabost pred ljudima. Zaprijeti im!

Najla, Osmanova supruga, znajuci za Mervanovo lukavstvo, savjetovala je Osmana: Poslusaj Alija, ljudi ga vole i slusaju. Nemoj slusati Mervana, njega ljudi mrze. Osman nije prihvatao nikakve savjete, te su se s toga ljudi pobunili i ubili ga.

Imam Ali

Velika gomila naroda se uputila kuci Imama Alija a.s. Trazili su od njega da preuzme hilafet. Imam a.s. je rekao: Trazite drugog covjeka. Ljudi su znali da je on najpozvaniji da preuzme hilafet te su s toga insistirali i opsjedali Imama Alija (s) da preuzme hilafet, sto je on na kraju i prihvatio.

Pravda

Muslimani su se zbog pravde pobunili. Bili su ljuti zbog progona koji su se desili za vrijeme Osmanove vladavine. Imam Ali je bio simbol pravde. Imam nije razocarao i razalostio muslimane. Prvog dana svoje vladavine otpustio je sve upravitelje koje je Osman bio postavio, a za koje se znalo da su cinili zulum narodu, medju kojima je bio i Muavija. Muavija je uvijek zelio kontrolisati Sam, da bi preko njega kasnije kontrolisao i ostale muslimasnke zemlje.Tako je on iskoristio Osmanovo ubistvo za trazenje navodne osvete i ubica Osmanovih, da bi na taj nacin izazvao fitnu i mogao ostati na vlasti. Tako se i desila bitka na Siffinu. Siffin se nalazi na granici Sirije i Iraka. U vojsci Imama Alija a.s. su bili mnogi ashabi Allahovog poslanika (s) medju kojima je bio i Ammar Yasir, Malik Astar, Abdullah ibn Abbas i mnogi drugi.

Muavijina vojska je bila sastavljena od dobro poznatih neprijatelja islama kao sto su bili Mervan ibn Hakem, Amr ibn As i mnogi drugi koji su dolaskom hz. Alija na vlast, bojeci se za svoju sigurnost zbog onoga sto su uradili, nasli utociste kod Muawije.

Nepravedna grupa ce te ubiti

Poslanik (s) je jedne prilike rekao Ammaru: Nepravedna grupa ce te ubiti. Ammar, tada vec prilicno star, imao je preko devedeset godina, borio se poput mladica odvaznog. Najednom je pogledao u nebeski svod i rekao: O Allah, kada bih znao da si zadovoljan sa bacanjem u Eufrat, i to bih uradio. Znam da je Tvoje zadovoljsto u borbi sa pokvarenim ljudima. Tako mi Allaha kada bi nas Muawijina vojska pobijedila, i gonila, ja bih i tada rekao da smo mi na istini a oni u zabludi. Ammar je sa istinom, i istina je uvijek bila sa njim! Kada je bitka pocela Ammar je obratio svojim borcima i rekao: Ko zeli Allahovu nagradu?
Neki vjernici su prihvatili njegove rijeci i Ammar ih je predvodio u borbi protiv neprijatelja. Iako je postio tog dana, borio se sa velikim poletom. Negdje polovinom bitke, Ammar je vidio Amr ibn Asa i rekao mu: Tesko tebi, prodao si vjeru za Egipat.

Naime, Muavija je obecao Amr ibn Asu upravljanje Egiptom ako bude na njegovoj strani. Amr rece: Ne, ja samo trazim osvetu za Osmanovu krv! Ammar rece: Ja sigurno znam da tvoji postupci nisu Allaha radi. Onda ga Ammar posavjetova: Ako ne budes ubijen danas, umrijet ces sutra, i djela se cijene prema namjerama. Zato, ispravi svoje namjere, jer ce Allah prema njima nagradjivati.

Presuda

Muslimani su bili u dilemi. Oni nisu bili u stanju razlikovatri pravo od pogrijesnog. Zapovjednik Alijeve vojske je bio Ammar ibn Yasir i muslimani su za njega znali da je poslanik (s) rekao: "Nepravedna grupa ce te ubiti".
S druge strane, Amr ibn As je svoju grupu drzao u sljepilu, pa im je cak i govorio: "Ammar ce preci na nasu stranu, budite strpljivi." Tako je smirio sumnje onih koji su znali za hadis o tome da ce Ammara ubiti nepravedna grupa.
Prvi dan borbe je bio zavrsen, a Ammar se i dalje borio na strani istine. On je uvijek bio uz Alija. Jednog dana, Ammar i grupa vjernika su pokrenuli jedan napad. Ammar se tako borio da je sve podsjecao na dane kada se borio rame uz rame sa Poslanikom (s). Sve ih je to podsjetilo na dan Bedra, Uhuda i drugih borbi.

Ammar je postio, dan je bio nesnosno vruc. Sav iscrpljen od borbe, posta i vrucine, zatrazio je da mu daju vode. Neko mu je donio kiselo mlijeko. Kada je vidio mlijeko nasmijavsi se radosno je rekao: Veceras cu mozda sehiditi. Neko ga je upitao o toj tajni na sta je Ammar rekao: Moj dragi Poslanik mi je rekao: "Nepravedna grupa ce te ubiti. Tvoja posljednja hrana na ovom svijetu bice zdjela kisjelog mlijeka".

Ammar (Allah mu se smilovao) je popio kiselo mlijeko i nastavi se boriti sve dok nije dostigao stepen sehadeta. Ubijen je od ruku Ibn Hawwe kao i Abu Al'Adiyah-a. Vidjeci da je Ammar ubijen, a znajuci za poslanikov (s) hadis da ce Ammar biti od ruku nepravedne grupe zapovjednik Muavijne vojske Amr ibn As uzviknu: "Za njegovu smrt je kriv 'Ali, jer ga je on poslao da se bori protiv nas". Cujuci to imam Ali (as) rece: "Kakvog li zakljucka, po tome onda ispada da je i poslanik (s) saljuci Hamzu na bojno polje kriv za njegovu smrt"

Muavija je bio jako sretan zbog Ammarove smrti, Imam Ali a.s. je bio pun tuge i jada zbog njegovog sehadeta. U tom trenutku mnogi od muslimana, koji su bili u dilemi, saznali su koja je nepravedna grupa. Mnogi od Muavijinih vojnika koji su vjerovali da ce Ammar preci na njihovu stranu, su bili zacudjeni kada su vidjeli da je Ammar sehidio na strani Alije (as). Mnogi od njih su tada prisli vojsci Imama Alija (as) i bori li se na strani istine.
Glas o Ammarovom sehadetu je odjeknuo na oba fronta. Moral vojske Imama Alija je bio visok, dok je Muavijina vojska bila smusena. Noc zatim, Imam Ali je pokrenuo napad i bili su nadomak konacne pobjede.
Ali, Amr ibn As, ponovo je smislio pokvareni trik. Naredio je svojoj vojsci da nabiju Kurane na koplja i da uzvikuju: Neka nam Kuran presudi. Varka je uspjela. Ne slusavsi naredjenja Imama Alija a.s. da se bitka dovrsi, te da je u pitanju trik, mnogi od boraca Imama Alija a.s. se pobunise i zahtijevase da Kuran presudi.
Vojske su povucene sa Siffina. Tijela poginulih su lezala na mjestu poprista. Medju njima je bilo i tijelo starog ashaba Ammara ibn Yasira.
Sada, kada muslimani posjete Siffin, mogu vidjeti veliki mezar Poslanikovog ashaba i vjernog Alijevog pratioca Ammara ibn Yasira.
Znajuci za Poslanikov hadis i sehadet Ammara, mnogim ljudima je to pomoglo da pronadju pravi put.