Tragom Dogadjaja

 

Buharija: Ebu Bekr je ucinio hidzru prije poslanika (s)

 

Imam Bukhari je poput ostalih sunni imama, tj poput samog sunnizma, pa nam vrlo cesto u svojoj zbirci hadisa prenosi kontradiktorne hadise! Ali, u ovom slucaju, njegova kontradiktornost se ogleda vise u izvjestavanju o dogadjaju o kojem sunnije apsolutno izbjegavaju da govore kao o dogadjaju koji se pominje u njegovoj zbirci hadisa.

 

Pricao je Ibn Omer:

Kada se najraniji iseljenici dosli u Al-'Usba mjesto u Qubi, prije poslanikovog dolaska - Salim sluga Ebu Hudhaife koji je od ostalih vise zna Qur'an ih predvodjaše u namazu.

  Sahih al-Bukhari, tom 1, knjiga 11, hadis 661

 

Pricao je Ibn Omer:

Salim, oslobodjeni sluga Ebu Hudhaife predvodjaše namaz najranim muhadzirima (iseljenicima) i poslanikovim ashabima u Quba džamiji. Medju onim (koji se obavljali namaz za njim) su Ebu Bakr, Omer, Ebu Salama i Amir bin Rabi'a.

Sahih al-Bukhari, tom 9, knjiga 89, hadis 287

 

Ovi hadisi nam indiretno govore da Ebu Bekr nije bio u drustvu casnog poslanika (s) tokom njegove hidzre za Medinu. Takodje nam ovaj Buharijin hadis govori da je Ebu Bekr u Medini dosao puno prije poslanika (s)!

Tri Siddiqa

 

Ibn Taymiyya u njegovom dijelu Minhaj al-Sunnah 5 / 26 tvrdi:

 

Rafidije kažu:

Ibn Abi Layli je prenio da je Allahov poslanik rekao: Tri Siddiqa su: Habib al-Najjar, vjernik iz porodice Yasin, Izekiel vjernik iz faraonove porodice, i 'Ali ibn Ebu Talib, koji je superiorniji od svih njih.

Odgovor: To je laž na Allahovog poslanika, jer je u sahihima od njega cvrsto prenijeto da je on Ebu Bekra nazivao Siddiqom.

  http://arabic.islamicweb.com/Books/taimiya.asp

 

U stvarnosti sunni imam al-Suyuti prenosi u njegovom dijelu Jami al-Saghir, No 5148:

Tri su Siddiqa: Habib al-Najjar vjernik iz porodice Yasin, koji je rekao: 'O narode moj! slijedite poslanika (od Boga); 'Izekiel vjernik iz faraonove porodice koji je rekao: 'Imate li namjeru ubiti covjeka samo sto je rekao da je Allah njegov Gospodar?" i Ali ibn Ebu Talib, koji je superiorni od svih njih.

Al-Suyuti kaže: "Ovo je Hasen."

Iz ovog hadisa je ocigledno da Ebu Bakr nije al-Siddiq!

 

 

Allah (swt) ili Aisha

 

 

Allah (swt) je naredio ljubav prema ehlu bejtu (as), ali Aisha se tome suprostavljala. Allah (swt) je naredio i pokornost prema Imamu.

Sto je Aisha u vezi toga ucinila?

Dali je poslusala tu Allahovu naredbu?

Pogledajmo sada kako je jedan istaknuti ashab ocijenio njen postupak, a tijekom Aishinog rata protiv Imama Ali (a.s), rata koji je kostao desetak hiljada nevinih muslimanskih života!

 

Pricao je Ebu Meryem Abdullah bin Ziyad Al-Aasadi:

Kada su Talha, Az-Zubeir i 'Aisha otisli za Basru, 'Alija je poslao Ammara bin Yasira i Hasana bin Alija koji dodjose kod nas u Kufu i pristupise mimberu. Al-Hasan bin Ali je bio na vrhu mimbera, a Ammar je bio ispod al-Hasana. Svi mi se okupismo ispred njega. cuo sam Ammara da govori: "Aisha je otisla za al-Basru. Tako mi Allaha! Ona je žena vašeg Poslanika na ovom svijetu a i u buducem zivotu. Medjutim Allah vas testira da li cete biti poslušni Njemu (Allahu) ili njoj (Aishi)."

  Sahih al-Bukhari; tom 9, knjiga 88, hadis 220

 

Ukoliko pazljivije obratimo paznju na Ammarove rijeci vidjecemo da se u njima Aisha stavlja nasuprot Allaha (swt), a zbog Aishine teznje da joj se narod pridruzi u tom njenom suprostavljanju Allahu (swt)!

Što se tice rijeci iz hadisa da ce Aisha biti poslanikova (s) supruga u buducem zivotu, to je najvjerovatnije dodatak koji je ubacio Buharija (ili neko od prenosioca tog hadisa), jer otkud bi Ammar tvrdio nesto sto je za njega bilo totalno skriveno-gajb i o cemu on nije imao znanje. Dali je to poslanik (s) mozda specijalno samo Ammaru pricao nesto o tome da ce mu Aisha biti zena i u buducem zivotu, ili dali je mozda Ammar o tome znao neki Kur'anski ajet?

 

Kada se iz tog Buharijinog hadisa izbaci taj falsifikovani dodatak, ostaje ono sto je sustina hadisa i sto je neupitno, tj da je Aisha zbog pobune protiv imama Alije (a.s) otisla u Basru. Ostaje i to da je na ovom dunjaluku Aisha bila zena naseg poslanika (s). Kao i to da je preko Aishe i njenog polozaja jedne od poslanikovih supruga, na taj nacin Allah (swt) testirao muslimane kome ce biti poslusni, Njemu ili njoj.

Ibn Omerovo predstavljanje Ebu Hurejre.

 

Sunnije vjeruju:

1. Svi ashabi su pravedni i istinoljubivi.

2. Ebu Hurejra je stoga bio pravedan i istinoljubiv.

Medjutim, dublje ispitivanje tzv "sahih" - autenticnih hadisa o ovoj temi, govori nam drugacije. Na primjer, u Buharijevoj zbirci se bilježe rijeci Ibn Omer o psima:

 

Pricao je Abdullah ibn Omer:

Allahov poslanik je rekao, "Ako netko drži psa niti za cuvanje stoke, niti za lov, njegova djela će se smanjiti (za sevabe) dva dnevna Qirata.

Sahih al-Bukhari; tom 7, knjiga 67, hadis 391

 

Ovim hadisom se zeli reci da je ljudima dozvoljeno držati pse samo za dvije svrhe:

1. Cuvanje stoke

2. Lov

 

Problem je medjutim da je Ebu Hurejra imao neku njivu, i ona je bila cuvana sa psima. Da li je Ebu Hurejre zbog toga gubio sevabe? Ma nema sanse! Ebu Hurejra taj problem resava tako sto jednostavno dodaje jos jednu novu kategoriju.

 

Muslim u svojoj zbirci biljezi:

Ebu Hurejra (Allaha bio zadovoljan njime) prenosi da je Allahov poslanik (mir na njega) rekao: "Ko drzi psa osim za cuvanje stada, ili za lov, ili za cuvanje njive, taj je izgubio dva qirata sevaba svaki dan.

Zuhri kaze: Rijeci Ebu Hurejre (Allaha bio zadovoljan njime) su prenesene Ibn Omeru koji je rekao: Allah da se smiluje Ebu Hurejri; on je posjedovao njivu.

  Sahih Muslim; knjiga 10, hadis 3823

 

Iz ovog hadisa vidimo da kada je cuo o takvom Ebu Hurejrinom dodatku, Ibn Omer je to pripisao njegovom posjedovanju njive?!

Ovo ujedno znaci da Ibn Omer tim rijecima optužuje Ebu Hurejru da je tu novu kategoriju izmislio iz licnih razloga!

Dali to znaci da je Ebu Hurejra lažljivac?!

 

 

Omerova hrabrost

 

 

Vjerovatno ste svi culi bajke o Omerovoj hrabrosti, a koje inace niti Omerova dijela, a niti islamska historija ne potvrdjuju. Osim sto se u islamskoj historiji nemogu naci podatci o nekom dvoboju izmedju Omera i nekog mnogobosca, takodje se u sunnijskim najpouzdanijim zbirkama hadisa nemogu naci podatci niti da je Omer nekad u nekoj bitci ubio nekog mnogobosca.

 

U nekim predajama se pominje da je Omer svoje prihvatanje islama hrabro objelodanio mnogoboscima, kao i da je na Hidzru (za razliku od ostalih muslimana) posao neskriveno "u po bijela dana".

Na osnovu laznih i izmisljenih predaja danas mnogi sunnije vjeruju da su Omerovim prihvatanjem islama muslimani postali smjeliji, kao i da je i islam postao snazniji.

Ali sve te bajke koje nemaju ama bas nimalo veze sa stvarnoscu su i Buhariji bile problematicne da bi ih uvrstio u svojoj zbirci, pa se zato takvi dogadjaji u vezi Omerovog prihvatanja islama ni ne pominju u Buharijinoj zbirci hadisa.

 

Umjesto bajki o "hrabrom Omeru koji prihvata islam", Buharija nam u svojoj zbici hadisa predstavlja jednog uplasenog, bespomocnog i strasljivog Omera.

Dok je jos Omer bio kod kuce u stanju straha, dosao je Al-'As bin Wail As-Sahmi Ebu 'Amr, noseci vezeni plašt i bluzu s svilenim ivicama. On je bio iz plemena Bani Sahm koji su bili naši saveznici u vrijeme pred-islamskog perioda neznanja. Al-'As rece Omeru: "Šta to nije u redu s tobom?" On rece: "Tvoj narod tvrdi da ce me ubiti ako sam postao musliman". Al-'As rece: "Nitko ti nece nauditi nakon što sam ti ja dao zaštitu." Tako je Al-'As izisao i susreo ljude koji su hrlili cijelom dolinom. On rece: "Gdje idete?" Oni rekoše: "Hocemo Ibn al-Hattaba, koji je prihvatio islam". Al-'As rece: "Nema sanse da ga bilo ko dotakne". Onda se ljudi povukose.

wvw.sahihalbukhari.com hadis 3603

 

I jos jedna slicna verzija tog Buharijinog hadisa

Kada je Omer prihvatio islam, svi (nevjernici) se okupise oko njegove kuce i rekose: "Omer je primio islam". U to vrijeme sam još bio djecak i bio sam na krovu moje kuce. Tada je došao covjek noseci plašt od Dibaja (tj. vrsta svile), i rekao: "Omer je primio islam. Nitko mu ne može naškoditi jer sam ja njegov zaštitnik". Zatim sam vidio ljude kako odlaze od Omera i upitah ko je taj covjek, i oni mi rekoše: Al-'As bin Wail."

  wvw.sahihalbukhari.com hadis 3604

 

Za one koji neznaju ko je Al-'As bin Wail trebamo naglasiti da je on kao vodja plemena Bani Sahm bio jedan od najtvrdokornijih nevjernika i poricatelja islama. Neprijateljstvo Al-'As bin Waila prema poslaniku (s), kao i njegovo nevjerstvo je bilo povod objave nekoliko ajeta poput 15:95, 19:77, 108:3

Iz ovih hadisa vidimo da je hrabri Omer, dok je (nakon prihvatanja islama) jos boravio u Mekki, zivio pod zastitom Al-Asa bin Walia.

 

Postavlja se pitanje dali je u tadasnoj muslimanskoj zajednici nedostajalo hrabrih i pobožnih muslimana koji bi priskocili u Omerovu zastitu? Zar bi poslanik (s) ostao po strani dok su nevjernici navodno pokusavali da ubiju Omera?

Takodje, kakve je motive u svemu tome imao Al-Asa bin Wali? Dali mu je Omer zbog te zastite dugovao protiv-uslugu, kao i kakvu?

 

 

Omerovo znanje

 

 

Osim o Omerovoj hrabrosti, vjerovatno ste culi price i o Omerovom velikom znanju, poznavanju islama kao i islamskih propisa. Da bi se potkrijepile takve price, izmisljeni su cak i hadisi koji se pripisuju da su izreceni od poslanika (s)

Jedan takav hadis:

Pricao nam je Ali b. Abdullah, a njemu Jakub b. Ibrahim, prenoseci od svojeg oca, a ovaj od Saliha, on od Ubn Sihaba, ovaj od Hamze b. Abdullaha b. Omera, a on od Abdullaha b. Omera, radijallahu anhuma, da je kazivao:

"Cuo sam Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, kad je ispricao: Dok sam spavao, usnio sam kako uzimam casu mlijeka i iz nje pijem. Cak sam vifio kako mi mlijeko curi izmedju prsta. Ostatak sam dao Omeru b Hatabbu. Kako to tumacis, Allahov Poslanice", upitase prisutni. 'Znanje'!, odgovorio je"

Buhari str 333 hadis 7007

 

Oni koji su lakovjerni oni bez ikakvog razmisljanja povjeruju u ovakve izmisljene hadise, dok vjernici znaju da poslanik (s) nikada nebi rekao nesto, a sto se nebi pokazalo istinitim i tacnim, pa zato potvrdu o ispravnosti ovakvih hadisa traze ne kroz nekakve "ispravne lance prenosioca", vec kroz stvarne dogadjaje iz islamske historije kojim bi se potvrdile ili zanijekale tvrdnjenje iz tih hadisa.

Dali je suvisno reci da u sunni najpriznatijim zbirkama hadisa nije zabjelezen slucaj po kojem se Omer u nekoj prilici istakao znanjem i poznavanjem islamskih propisa.

 

Cak naprotiv, brojni su hadisi koji govore o Omerovom nepoznavanje osnovnih islamskih propisa.

Ovdje bi trebalo pomenuti dogadjaj za vrijeme Omerove vladavine, kada je on pokusao ograniciti mehr (vjencani dar). Tom prilikom se ispostavilo da i zene bolje poznaju islamske propise od Omera.

Ibn-Munzir navodi predanje od Ebu-Abdurrah­mana es-Sulemija, koji kaže da je Omer ibn el-Hattab rekao: "Ne pretjerujte u bracnim darovima (mehru) prema ženama", pa je jedna žena rekla: - Nije to tvoja stvar, jer Allah Uzvišeni kaže: "i jednoj od njih date dar u blagu", tj. zlatu. Usto on kaže: - Isto je prema citanju Ibn-Mesuda: "ne dozvoljava vam se da oduzi­mate od toga išta". Omer je rekao: "Žena se su­protstavila Omeru i pobijedila ga!"

Ibn Kesir - tefsir ajeta 4:23, pogledaj str 250

 

I ne samo da su zene bolje poznavale islamske propise od Omera, vec su cak su i oni najmladji ashabi poznavali bolje poslanikova (s) naredjenja. Iz sledeceg hadisa shvaticemo i zasto je to bilo tako, tj vidjet cemo da se Omer umjesto slusanjem poslanika (s) radije zabravljao trgovinom.

Pricao nam je Musedded, a njemu Jahja, prenoseci od Ibn Dzurejdza, ovaj od Ataa, a on od Ubejda b. Umejra da je kazivao:

"Ebu-Musa zatrazio je dopustenje da udje kod Omera, koji je najvjerovatnije bio zauzet, pa se Ebu-Musa vratio. Nakon toga Omer je upitao: "Zar nisam cuo glas Abdullaha b Kajsa (Ebu-Musaa)? Dopustite mu da udje! Pozvali su ga, i (kad je dosa), Omer ga upita: Sta te je navelo da tako postupis?. Tako nam je naredjeno!, odgovori on. Donesi mi dokaz za to, ili cu se ja s tobom obracunati!, rece mu Omer.

Onda je on otisao do mjesta gdje su se okupljali ensarije, pa mu oni rekose: To ce ti posvjedociti samo najmladji od nas. Tada je ustao Ebu-Seid Hudri (i kad su dosli Omeru) rece: Tako nam je naredjeno." Nisam znao za ovo Vjerovjesnikovo sallallahu alejhi ve sellem naredjenje, omela me je trgovina na pijaci', rece Omer.

 Buhari  str 514, hadis 7353

 

Za kraj pomenuli bismo jos i Omerovo odbijanje Allahovog propisa o tejemumu, tj slucaj u vezi Omerove fetve da muslimani netrebaju klanjati u slucaju nedostatka vode za pranje.

Ovdje je medjutim vazno naglasiti da se u ovom slucaju nije radilo o nepoznavanju tog propisa, vec se radilo o Omerovom odbijanju i nezadovoljstvom sa tim Allahovim propisom, posto je Omer vec od ranije znao za taj propis, cak je bio prisutan kada je poslanik (s) govorio ashabima o tejemumu.

 

Commentaires: 0