Buharija pod lupom

 

O Ikindija namazu

 

Pricala je Aisha:

Allahov poslanik nikad nije propustio dva rekeata prije Sabah namaza i nakon Ikindije namaza, javno a ni tajno.

  Sahih Buharija; tom 1, knjiga 10, hadis 566

 

Pricala je Aisha:

Kad god bi mi poslanik dosao nakon Ikindije namaza, on bi uvijek klanjao dva rekeata.

  Sahih Buharija; tom 1, knjiga 10, hadis 567

 

Pricao je Muawiya:

Vi klanjate namaz koji ja nisam vidio da je Allahov poslanik klanjao dok smo bili u njegovom drustvu, i on je zasigurno to zabranio (tj. dva rekeata nakon Ikindije namaza)

Sahih Buharija; tom 1, knjiga 10, hadis 561

 

Pricao je Ebu Hurejra:

Allahov poslanik je zabranio klanjanje dva namaza:

1. Nakon sabah namaza, do izlaska sunca

2. Nakon Ikindije namaza do zalaska sunca

Sahih Buharija; tom 1, knjiga 10, hadis 562

 

Pokusavajuci objasniti ove kontradiktornosti neki sunnije kazu da je klanjanje nakon Ikindija namaza bilo dozvoljeno samo za poslanika (s), dok je za ostali ummet to bilo zabranjeno.

Mnoge zapovijedi uistinu jesu bile propisane samo poslaniku (s), ali su one kao takve bile i vrlo jasne objasnjene od poslanika (s), da su kao takve one propisane samo njemu. Mozda je nepotrebno reci da ne postoje dokazi da je klanjanje iza Ikindija namaza bilo propisano samo za poslanika (s)

Takodje se nemoze razumjeti svrhe zabranjivanja ummetu klanjanje nakon sabahskog i ikindijskog namaza (iz cetvrtog hadisa). Ako je to bilo na neki nacin štetno, to bi onda trebao biti takodje štetno i za poslanika (s), a sto znamo da nikako nije moglo biti. Ukoliko je klanjanje iza sabahskog i ikindijskog namaza bilo korisno, zašto bi poslanik (s) zadrzao tu korist samo za sebe, i istovremeno lišio ummet te nagrade?

 

O poslednje objavljenom ajetu

 

Pricao je Ibn Abbas:

Zadnji ajet koji je objavljen poslaniku je ajet o kamati (tj. Riba)

Sahih Buharija; tom 6, knjiga 60, hadis 67

 

Pricao je Al-Bara:

... a zadnji ajet koji je objavljen je: "Oni traže od tebe rješenje. Reci: "Allahova uputa (stoga) o onim koji ne ostave potomke ili predake kao nasljednike". (4:176)

Sahih Buharija; tom 6, knjiga 60, hadis 129

 

Ovo isto se takodjer pominje u sahih Muslimu

Al-Bara' (Allah bio zadovoljan njime) je izvijestio da je posljednji ajet objavljen u Casnom Kur'anu: "Oni traže od tebe rješenje. Reci: "Allah vam daje propis o ’Kelali’ (osoba koja nema roditelja niti djece)" (4:176)

Sahih Muslim; knjiga 11, hadis #3.939

 

Sada da predstavimo i Korkutov prevod ajeta 4:176

Oni traže od tebe rješenje. Reci: "Allah ce vam kazati propis o ’kelali’": ako neko umre, i ne bude imao djeteta, a ima sestru, njoj - polovina njegove ostavštine, a on ce naslijediti nju ako ona ne bude imala dijete; a ako su dvije, njima - dvije trecine njegove ostavštine. A ako su oni braca i sestre, onda ce muškarcu pripasti dio jednak koliko dvjema ženama. To vam Allah objašnjava, da ne zalutate. A Allah zna sve. (Kur'an 4:176)

 

Dali ovaj ajet imati išta zajednicko sa kamatom (ili lihvarenjem), kao što je to pomenuto u Buharijinom hadis pripisanom hazreti Ibn Abbasu u kojem se kaze da je posljednji objavljen ajet bio ajet o kamati (tj Riba)?

 

 

O boravku u Mekki

 

Pricao je Enes bin Malik:

Poslanik je bio niti upaljivo visok, a niti nizak; i niti puno bijel, a ni smedj. Njegova kosa nije bila niti mnogo kovrdjava, a ni ravna. Allah mu je poslao (Objavu) u cetrdesetoj godini (i nakon toga) je ostao deset godina u Mekki i jos deset godina u Medini. Allah ga je uzeo k Njemu u šezdesetoj godini, a jedva da je imao deset bijelih dlaka na njegovoj glavi i na njegovoj bradi.

  Sahih Buharija tom 7, knjiga 72, hadis 787

 

Pricao je Rebia bin Abi Abdur-Rahman:

cuo sam Enesa bin Malika da opisuje poslanika govoreci, "On je bio od ljudi srednjega rasta, niti visok a niti nizak, bio je svijetle boje, niti sasvim bijel, a ni puno smedj. Njegova kosa niti je bila skroz kovrdjava, a niti puno ravna. Bozanska objava mu je data kada je imao cetrdeset godina. Ostao je deset godina u Mekki dobijajuci Bozansku objavu, a u Medini osta jos deset godina. Kada je izdahnuo jedva da je imao dvadeset bijelih dlaka na njegovoj glavi i njegovoj bradi. Rebi'a kaze, Vidio sam neke od njegovih dlaka i bjehu crvene! Kada sam upitao u vezi toga, bi mi receno da su pocrvenile od mirisa"

Sahih Buharija tom 4, knjiga 56, hadis 747

 

Pricao je Enes:

Allahov poslanik je bio niti vrlo visok niti nizak, a ni skroz bijel, ni puno smedj. Njegova kosa nije bila niti kovrdjava, a ni ravna. Allah ga je poslao (kao poslanika) kada je bio cetrdeset godina. Nakon toga je boravio u Mekki deset godina, i u Medini jos deset godina. Kada ga je Allah uzeo k Njemu jedva da je bilo dvadeset bijelih dlaka na njegovoj glavi i bradi.

  Sahih Buharija tom 4, knjiga 56, hadis 748

 

Enes b. Malik je izvijestio da Allahov poslanik(mir neka je na njega), nije bio ni previse visok niti nizak, a njegova boja niti pretjerano bijela, niti smedja; njegova kosa nije bila ni sasvim kovrdzava a ni potpuno ravna. Allah ga posla (kao poslanika) kada je navršio cetrdeset godina, a on osta u Mekki deset godina i deset godina u Medini, Allah ga uze k sebi, kada je dosegao dob od šezdeset godina, a nebese dvadeset bijelih dlaka u njegovoj glavi i bradi.

Sahih Muslim, knjiga 030, hadis #5794

 

Yahya mi je prenio od Malika da je Rebia ibn Ebi AbduarRahman cuo Enasa ibn Malik da kaze:

"Allahov poslanik, nek je na njega Allahov blagoslov i mir, nije bio previse visok ili nizak. On nije bio puno blijed niti taman. Nije imao niti kovrdjavu niti ravnu kosu. Allah ga je poslao u dobi od cetrdeset godina. Ostao je u Makki deset godina i u Madini deset godina, i Allah Mocni, Velicanstveni, ucini da umre kada mu bi šezdeset. Ne bjese dvadeset bijelih dlaka u njegovoj kosi ili bradi, Allah ga blagoslovio i dao mu mir."

Malikova Muwetta; knjiga 49, hadis 49.1.1

 

Pricao je Ibn 'Abbas:

Allahov poslanik je bio Božanski nadahnut u cetrdesetoj godini. Onda je ostao u Mekki trinaest godina, a potom je naredjeno da se iseli, i on se iseli u Medinu i tamo ostao deset godina i tu je umro.

Sahih Buharija; tom 5, knjiga 58, hadis 190

 

Pricao je Ibn Abbas:

Allahov poslanik poce primati Bozansko nadahnuce u cetrdesetoj godini. Onda je ostao u Mekki trinaest godina, primajuci Božansku objavu. Tada mu bio naredjeno da se iseli i živio je kao iseljenik deset godina i onda je umro u dobi od šezdeset tri (godine).

Sahih Buharija; tom 5, knjiga 58, hadis 242

 

Ibn 'Abbas je izvijestio da je Allahov poslanik (neka je mir na njega) boravio u Mekki petnaest godina (nakon što je postao poslanik) i on je cuo Dzebrailov glas i vidio njegov sjaj sedam godina, ali nevide nikakav vidljiv oblik, a zatim dobijase Objavu deset godina, i on ostao u Medini deset godina.

Sahih Muslim, knjiga 030, hadis #5809

 

 

'Ammar, oslobodjeni rob Benu Hashima, je izvijesto: Pitao sam Ibn 'Abbasa kolio je on bio star, kad je smrt stigla Allahovom poslaniku (nek je mir na njega). On rece: Malo mi je znano da tako nesto nije poznato covjeku poput tebe koji pripadas njegovom narodu. On rece: Pitao sam ljude o tome, ali se oni razilazihu samnom, i ja sam zalio da znam tvoje mišljenje o tome. On rece: Znas li da brojis? On rece: Da. On tada rece: Imaj ovo dobro na umu, da je on poslat (kao poslanik) u cetrdesetoj godini, i on osta u Mekki za petnaest godina, nekad u miru a nekad u strahu, i (življase) deset godina nakon njegova preseljenja u Medini.

 Sahih Muslim, knjiga 030, hadis #5805

 

Da li je poslanik (s) nakon primanja poslanstva zivio u Mekki 10, 13 ili 15 godina?

 

 

O Aišinoj zavjeri protiv poslanika (s)

 

 

Rekla je 'Aisha:

Allahov poslanik je obicavao da pije med u kuci Zejnebe, kcerke Džahša, i da ostaje kod nje. Pa se Hafsa i ja tajno dogovorismo da ako on dodje nekoj od nas da mu ona kaze: "Izgleda da si jeo Meghafir (vrsta smole loseg mirisa), jer osjecam da mirises na Maghafir. (Mi uradismo tako) i on odgvori: "Nisam, ali sam pijo med kod Zejnebe, Džahšove kcerke, i nikad više to necu uzet. Ja se zakleh za to, a ti nemoj govoriti nikom u vezi toga."

  Sahih Buharija; tom 6, knjiga 60, hadis 434

 

Rekao je Ubeid bin Omer:

Cuo sam Aišu da kaze: Poslanik uobicavase da dugo ostaje kod Zejnebe kcerke Džahša i da pije med u njenoj kuci. Hafsa i ja dogovorismo se da ako poslanik dodje nekoj od nas, ona ce mu reci: Osjecam) miris Meghafira (neprijatan miris smole) kod tebe. Jesi si jeo Meghafir?

Pa je poslanik posjetio jednu od nas i ona mu tako kaza. Poslanik rece, "Ma pusti to, uzeo sam neki med u kuci Zejnebe kcerke Džahša, ali nikad ga vise necu piti. Tada bi objavljeno "O Vjerovjesnice, zašto sebi uskracuješ ono što ti je Allah dozvolio ... Ako vas dvije ucinite pokajanje Allahu (66:1-4) upuceno Aišu i Hafsi. "Kada je Vjerovjesnik jednoj od svojih žena jednu tajnu povjerio (66:3) se misli na njegove rijeci: Uzeo sam neki med"

 Sahih Buharija; tom 7, knjiga 63, hadis 192

 

Rekla je Aiša:

Allahov poslanik je bio sklon medu i slatkišima (i bijase mu obicaj) da nakon sto bi zavrsio Ikindijski namaz posjeti svoje zene i ostane kod jedne od njih neko vrijeme. Jednom je otisao kod Hafse kcerke Omera i osta sa njom vise nego obicno. Bila sam ljubomorna zbog toga i upitah za razlog. Bi mi receno da joj je zena iz njenog plemena dala mijeh pun meda kao poklon, i da je ona napravila sirup od toga i dala to poslaniku da pije (i to je bio razlog kasnjenja)

Rekla sam, Allaha mi napravicemo mu podvalu (da bi ga sprecile da cini tako). Onda sam rekla Sevdi bint Zem'a, "Poslanik ce ti doci, pa kada ti se on priblizi reci mu: "Jesi li to uzimo Maghafir (smjesu loseg mirisa)? On ce ti reci Ne, pa mu tada reci: Sta je onda taj zadah koji osjecam od tebe? On ce ti reci: Hafsa mi je dala da pijem sirup od meda, tada mu reci: Mozda su pcele za taj med uzimale sokove od al-Urfut drveta". Ja cu mu takodje to isto reci, o Safija kazi i ti to isto".

Kasnije Sevda rece: "Allaha mi, uskoro je on (poslanik) stajao na vratima, bila sam gotova da mu kazem sta si mi bila naredila, jer sam se plasila tebe. Tako kada je poslanik dosao blizu Sevde, ona mu rece: "O Allahov poslanice, dali si to uzimo Maghafir?" On rece, "Ne". Ona rece, "Sta je onda taj zadah koji osjecam od tebe"? On rece. "Hafsa mi je nacinila sirup od meda". ona rece, Mozda su pcele za taj med uzimale sokove od al-Urfut drveta". Kad on dodje do mene, ja mu takodje rekoh isto, i kada on ode do Safije, ona takodje rece isto. I kada poslanik opet ode do hafse, ona rece: "O Allahov poslanice, da ti dam jos od onog pica"? On rece: "Netreba nemogu". Sevda rece: "Allaha mi ga uskratismo za to". Ja joj rekoh: "Nemoj pricat"

 Sahih Buharija; tom 7, knjiga 63, hadis 193

 

Rekla je Aiša:

Poslanik obicavase da ostaje kod Zejnebe, kceri Džahša (jedne od poslanikovih zena) i da pije med u njenoj kuci. Hafsa i ja odlucismo da kada poslanik udje kod neke od nas, ona ce mu reci: "Osjecam na tebi zadah Maghafira (vrsta smole neprijatnog mirisa). Jesi li jeo Maghafir?". Kada je on usao kod jedne od nas, ona mu rece to. On joj odgovori, "Ne ali sam pio med u kuci Zejnebe kcerke Džahša, i nikad ga vise necu piti". Tada je objavljen sledeci ajet: "O Vjerovjesnice, zašto sebi uskracuješ ono što ti je Allah dozvolio ...(sve do) Ako vas dvije (poslanikove supruge) ucinite pokajanje Allahu. Te dvije su bile Aiša i Hafsa. I takodje Allahova izjava: "I (sjeti se) kada je Vjerovjesnik jednoj od svojih žena jednu tajnu povjerio! (66:3) tj njegfove rijeci, "ali sam pio med", Hišam kaze: Time se misli na njegove rijeci, Necu vise piti, zakleo sam se, a ti ne govori nikom o tome"

Sahih Buharija; tom 8, knjiga 78, hadis 692

 

Rekla je Aiša:

Allahov poslanik obicavase voljeti slatkise a takodje voljaše med. I kad god bi otklanjao Ikindija namaz obicavase posjetiti njegove zene i ostajati kod njih. Jednom on posjeti Hafsu i osta sa njom duze nego sto uobicavase ostati, pa se ja raspitivah u vezi toga. Bi mi receno da joj je jedna zena iz njenog plemena dala jedan kozni mijeh sa medom kao poklon, i da je ona od toga dala poslaniku da pije. Rekoh "Allaha mi napravicemo mu podvalu" Tako ja pomenuh taj dogadjaj Sevdi (poslanikovoj zeni) i rekoh joj, "Kada on udje kod tebe, on ce ti se primaci nakon cega ces mu reci, "O Allahov poslanice, jesi li to jeo Maghafir?" On ce reci "Ne". Tada mu kazi, Zbog cega je taj zadah? To ce mnogo tesko pogoditi Allahovog poslanika da mu tijelo moze zadisati. On ce reci, "Hafsa mi je dala da pijem med". Tada ces mu reci, "Te pcele mora da su pile sa al-Urfut (cvijet loseg mirisa). I ja cu mu takodje reci to isto. I ti o Safija, kazi isto.

Tako kada je poslanik usao Sevdi (sljedece se desilo). Sevda je rekla: "Tako mi onog osim Koga niko nema pravo da se obozava, bila sam gotova da mu kazem sta si mi rekla da kazem dok je jos bio na ulazu, iz straha od tebe. Ali kada mi se Allahov poslanik priblizio, ja mu rekoh, "O Allahov poslanice, jesi li to jeo Maghafir?" On odgovori "Ne". Ja rekoh, Zbog cega je taj miris? On rece, "Hafsa mi je dala da pijem med". Ja rekoh Te pcele mora da su pile al-Urfut". Kada je on dosao kod mene, ja sam mu rekla to isto, i kada je usao kod Safije ona mu je takodje rekla isto. Pa kada je opet posjetio Hafsu, ona mu rece: "O Allahov poslanice, hoces li da ti dam pice od toga (meda). On rece: "Nemam volje za tim". Sevda kaza, SubhanAllah, mi mu uskratismo to (med). Ja joj rekoh, "Nemoj pricat"

  Sahih Buharija; tom 9, knjiga 86, hadis 102

 

Kolika je ova urota protiv poslanika (s) bila lose dijelo dovoljno govori to da je o tome i Allah ukazao u Kur'anu. A o kakvim se zenama u toj zavjeri radi (kao i o njihovim nedostatcima) govori se u ajetu (66:5) gdje Allah kaze da ukoliko ih poslanik (s) razvede da ce mu On umjesto njih dati bolje zene od njih, tj one koje se za razliku od njih odanije Allaha, koje su prave vjernice, pokajnice, koje poste ... od udovica i od djevojaka

Svim ovim hadisima je zajednicko to da je Aiša ta negativna licnost koja je organizovala zavjeru. Ali ko se jos uz nju urotio protiv poslanika (s), dali je to Hafsa ili Sevda?

U ovim Buharijinim hadisima kontradiktorno je i to koje dao poslaniku (s) da pije med, dali Zejneba kcerka Džahša ili Hafsa kcerka Omera.

 

 

O prodaji zlata za srebro

 

 

Pricao je Omer ibn Hattab:

Allahov poslanik je rekao: "Razmenjivanje zlata za srebro je Riba (lihvarenje), osim ako je iz ruke u ruku i u jednakoj kolicini, pšenice za pšenicu je lihvarstvo osim ako je iz ruke u ruku i u jednakoj kolicini, i datule za datule je lihvarenje osim ako je iz ruke u ruku i u jednakoj kolicini, i jecam za jecam je lihvarenje osim ako je iz ruke u ruku i u jednakoj kolicini."

  Sahih Buharija; tom 3, knjiga 34, hadis 344

 

Pricao je je Abdur-Rahman bin Ebu Bekra: da mu je otac pricao: "Poslanik je zabranio prodaju zlata za zlato i srebra za srebro, osim ako su jednaki u težinu, i dozvoljena nam je prodaja zlato za srebro, i obrnuto kako hocemo."

Sahih Buharija; tom 3, knjiga 34, hadis 388

 

Rekao je Ebu Bekra:

Allahov poslanik je rekao, "Nemojte prodavati zlato za zlato, osim ako nije jednaka težina, ni srebro za srebro, osim za istu težinu, ali mozete prodavati zlato za srebro ili srebro za zlato, kako hocete."

Sahih Buharija; tom 3, knjiga 34, hadis 383

Ubida b. al-Simit (Allah bio s njim zadovoljan) izvijestio je da je Allahov poslanik (mir na njega) rekao: Zlato ce se placati za zlato, srebro za srebro, pšenicu za pšenicu, jecam za jecam, datule za datule, i so za so, isto za isto i jednako za jednako, placanje cinite iz ruke u ruku. Ako su vrste razlicite, onda prodajte kako želite ako je placanje iz ruke u ruku.

Sahih Muslim: knjiga 10, hadis #3.853

 

Dok prvi hadis tvrdi da je razmjena zlata za srebro lihvarenje osim kada se to ucini iz ruke u ruku i u jednakoj kolicini, dotle ostali hadisi tvrde da se to može ciniti kako se želi, tj nemora za jednaku kolicinu.

 

 

O Sakupljacima Kur'ana

 

 

Pricao je Qatada:

Enes je rekao: "Kur'an je prikupljen za poslanikova života od cetvorice (ljudi), svi oni su bili Ensarije: Ubai, Muadh bin Jabal, Ebu Zeid i Zeid bin Thabit." Upitao sam Enesa "Ko je Ebu Zeid?" On rece: "Jedan moj amidza."

Sahih Buharija; tom 5, knjiga 58, hadis 155

 

Pricao je Qatada:

Pitao sam Enesa ibn Malika: "Ko je skupio Kur'an za vrijeme poslanika?" On odgovori: "cetvorica, svi su bili od Ensarija: Ubai bin Ka'b, Mu'adh bin Jabal, Zeid bin Thabit i Ebu Zeid."

Sahih Buharija; tom 6, knjiga 61, hadis 525

 

Pricao je Enes ibn Malik:

Kada je Poslanik umro, niko nije sakupio Kur'an sem cetiri osobe: Ebu ad-Darda, Mu'adh bin Jabal, Zaid bin Thabit i Ebu Zaid. Mi smo nasljednici (od Ebu Zeid) jer on nije imao potomke.

Sahih Buharija; tom 6, knjiga 61, hadis 526

 

Ko su zaista bili sakupljaci Kur'ana? Dali je Ubai bin Ka'b bio jedan od njih? Ili je to bio Ebu Darda?

Interesantno je da su hadisi pod brojem 525 i 526 kontradiktorni pa iako se nalaze direktno jedan za drugim. To nam pokazuje da je Buhariji bilo vazno jedino to da je "isned" - lanac prenosioca, bio po nekakvim njegovim mjerilima ispravan, dok mu sam sadrzaj hadisa nije bio toliko bitan.

 

 

O Allahovoj (swt) tjelesnosti

 

 

Prenio je Ebu Sa'id Al-Khudri:

... Tada ce Svemoguci doci do njih sa oblikom drugacijem od onoga što su vidjeli prvi put, i On ce reci: "Ja sam vaš Gospodar", a oni ce reci: 'Ti nisi naš Gospodar. " I nitko nece govoriti sa Njim tada sem poslanici, i tada ce im biti receno, 'Znate li kakav znak pomocu kojeg Ga možete prepoznati? " Oni ce reci. 'Kolenica' i onda ce Allah razotkriti svoju Kolenicu nakon cega ce se svaki vjernik pokloniti pred Njim i ostati ce oni koji su se uobicajavali poklanjati samo da bi se pokazali i za dobijanje dobrog glasa ...

  Sahih Buharija; tom 9, knjiga 93, hadis 532 (od sredina drugog pasusa)

 

[NAPOMENA: Uz ovaj hadis u Buharijnom sahihu se takodje i u sazetku Muslimovog sahiha na Bosanskom, hadis br.86, na slican nacin govori o "vidjenju" Allaha]

 

Pricao je 'Abdullah:

Jedan zidov je došao poslaniku i rekao: "O Muhammede! Allah drži nebesa na jednom prstu, i planine na jednom prstu, i stabla na jednom prstu, i sva stvorenja na jednom prstu, a zatim On kaze: "Ja sam kralj." Na to se Allahov poslanik nasmija toliko da su mu njegovi kutnjaci bili vidljivi, a onda prouci: --

"Oni ne velicaju Allaha onako kako Ga treba velicati ...." (Kur'an 39,67)

Abdullah je dodao: Allahov poslanik se nasmijao (na izjavu zidova) izrazivši divljenje i vjerovanje u ono što je receno.

Sahih Buharija; tom 9, knjiga 93, hadis 510

 

[NAPOMENA: Iako se ovim hadisom ne kaze da je poslanik (s) pripisivao Allahu prste (neuzubillah), ovaj hadis nam ipak zeli sugerirati da je poslanik (s) kroz osmjehivanje pokazao odobravanje takvog zidovskog pripisivanja, jer bi u suprotnom ispravio ovakvu zidovsku izjavu]

 

Pricao je Enes bin Malik:

Poslanik je rekao, "Dzehenemska Vatra ce nastaviti govoriti: "Ima li jos (ljudi da dodje)?" Dok Gospodar Moci i Slave stavi Njegova Stopalo staviti preko nje i onda ce reci: 'Qat! Qat! (Dovoljno! Dovoljno!) tako mi tvoje Moci i Slave. I njene razne strane ce doci blizu jedna drugoj (tj. skupice se)."

  Sahih Buharija; tom 8, knjiga 78, hadis 654

 

Pricao je Ebu Hureira:

Poslanik je rekao, "Dzenet i Dzehenem (Vatra) se prepirahu u prisutnosti njihovog Gospodara. Dzenet je rekao: "O Gospodaru! Šta nije u redu sa mnom da mi ulaze samo siromašni i ponizni ljudi?" Dzehenem (Vatra) je rekao, ja sam odabran s oholim ljudima." Pa Allah rece Dzenetu, "Ti si Moja Milost", i rece Dzehenemu, "Ti si Moja kazna koju cu nanijeti kome želim, i ja cu ispuniti vas oba." Poslanik je dodao: "Kao što ce Dzenet, (biti ispunjen dobrim ljudima), jer Allah ne cini krivo nikom od njegovih stvorenja, i On za Dzehenem (Vatru) stvara koga On hoce, i oni ce biti bacen u njega, a on ce reci tri puta: "Jeli ima jos neko, dok Allah (stavi) Njegovo Stopalo preko njega, te ce postati pun i njegove strane ce se pribliziti jedna drugoj, i onda ce reci, 'Qat! Qat! Qat! (Dosta! Dosta! Dosta!).

Sahih Buharija; tom 9, knjiga 93, hadis 541

 

Pricao je Ebu Hureira:

Poslanik je rekao, "Dzenet i Vatra (Dzehenem) se prepirahu, i Vatra (Dzehenm) je rekla: "Odabrana sam za primanje oholih i silnika." Dzenet je rekao, 'Što je sa mnom? Zašto mi samo slabi i ponizni medju ljudima mogu uci? " Na tom je Allah rekao Dzenetu. "Ti si Moja milost koju sam udijelio kome želim od svojih slugu." Onda Allah rece (Dzehenemu) Vatri, "Ti si moje (sredstvo) kazne kojom kaznjavam koga želim od mojih robova. I svaki od vas ce biti napunjen." Što se tice Vatre (Pakla), ona nece biti napunjena dok Allah nestavi Njegovo stopalo preko nje nakon cega ce reci, 'Qati! Qati! Tada ce ona biti napunjena, i njene suprotne strane ce se približiti jedna drugoj, a Allah nece ucinit krivo nikom od Njegovih stvorenja. Što se tice Dzeneta, Allah ce stvoriti nova stvorenja da bi ga napunio."

  Sahih Buharija; tom 6, knjiga 60, hadis 373

 

Pricao je Ebu Hureira:

... Pa ce se Allah nasmijati i dopustiti mu da udje u Dzenet ...

  Sahih Buharija; tom 1, knjiga 12, hadis 770 (zadnji dio hadisa)

Pricao je 'Ata' bin Yazid Al-Laithi:

...i on ce se nastaviti zazivati Allaha dok se Allah ne nasmije zbog njegova govora, a kada se Allah nasmije zbog njega, On ce mu reci: "Udji u Dzenet" ...

Sahih Buharija; tom 9, knjiga 93, hadis 532 (zadnji dio hadisa)

 

Ebu Hureira prenosi:

... On ce nastaviti zazivati Allaha dok se Allah, Velicanstveni i Uzvišeni, ne nasmije. Kada mu se Allah nasmije, On ce mu reci: Udji u Dzenet ...

Sahih Muslim: knjiga 001, hadis 0349 (zadnji dio hadisa)

... Ibn Mesud se nasmija i upitao (slušatelje): Zašto me ne pitate cemu sam se nasmijao. Oni (tada) rekose: Cemu si se nasmijao? On rece: Jer se povodom toga Allahov Poslanik (mir na njega) nasmijao. Oni (drugovi casnog Poslanika) upitase: Zašto se nasmijao Allahov Poslanik? On rece: U vezi smijeha Gospodara svemira ....

Sahih Muslim: knjiga 001, hadis 0361 (zadnji dio hadisa)

Nadamo se da je iz prilozenih hadisa jasno odakle wehabije/selefije nalaze podlogu za antropomorfizam i ucenje po kojem se Allahu pridaje tijelesnost.

 

 

O odsjecenim rukama i sprzenim ocima

 

 

Pricao je Ebu Qilaba:

Enes je rekao: "Neki ljudi iz "Ukl" ili "Uraina" plemena su došli u Medinu i njena im klime nije odgovarala. Tako im je Poslanik naredio da odu pastiru kamila (sa dobrim mlijekom) i da piju njihovo mlijeko i mokracu (kao lijek). Pa oni odose kako im je receno i nakon što su ozdravili, oni ubise Poslanikova pastira i otjerase sve kamile. Vijest dospije do Poslanika rano ujutro i on poslao (muškarce) u potjeru za njima i oni bjehu zarobljeni i dovedeni u podne. On tada naredi da im se posjeku ruke i noge (i to bi ucinjeno), a njihove oci su bile sprzene s uzarenim željezom, Oni su ostavljeni u 'Al-Harra' i kad bi zatrazili vode, voda im nebi bila data. " Ebu Qilaba je rekao: "Ti su ljudi pocinili kradju i ubojstvo, postali nevjernici nakon što su prihvatili islam i borili se protiv Allaha i Njegova Poslanika".

Sahih Buharija; tom 1, knjiga 4, hadis 234

 

Dali bi stvarno poslanik (s) mogao biti toliko surov?

 

 

O kvarenju mesa i Havinoj preljubi

 

 

Pricao je Ebu Hureira:

Poslanik je rekao, "Da nije Izraelicana, ne bi se meso kvarilo: i da nije zbog Have, ne bi žena iznevjerila svoga muža."

  Sahih Buharija; tom 4, knjiga 55, hadis 611

 

Ebu Hureira (Allah bio zadovoljan sa njim) prenosi da je Allahov Poslanik (mir na njega) rekao: Da nije zbog Have, žena nikada nebi postupila nevjerno prema svojem mužu.

Sahih Muslim: knjiga 008, hadis 3471

 

Iz hadisa nije jasno kakve veze imaju Izraelicani sa kvarenjem mesa?

Sem toga, kakve veze ima Hava (a.s) sa nevjernim ženama? Ovdje treba naglasiti da Hava (as) nije bila nevjerna prema Ademu (a.s). Ona jeste navela Adema (a.s) u iskušenje da dodje do zabranjenog drveta, ali ona mu nije bio nevjerna (tj. ona nije pocinila preljubu). Takodje, cak i da Hava (as) nije navela Adema (a.s) u iskusenje, zar nije moguce da bi žene i bez toga mogle biti nevjerne svojim muževima?

Ne vidi se veza izmedju Have (a.s) i danasnjih nevjernih žena.

Ovim nam se hadisom indirektno zeli reci da ako neko ucini prvi nekakvu pogresnu stvar, a drugi ga slijede u tome, onda se grijesi pisu na racun osobe koja je prva zapocela tu radnju. Hava (a.s), prva žena na zemlji i supruga prvog Bozijeg poslanik (a.s) je po ovim hadisima vrlo veliki griješnik, jer je (po ovim hadisima) ona uzrok svim udanim ženama koje cine preljubu!

 

 

O bludu kod majmuna

 

 

Pricao je Amr b. Meymun:

Za vrijeme pred-islamskog doba neznanja, vidio sam jednu majmunicu da je okružena sa nekoliko majmuna, koji su je kamenovali jer je pocinila blud - nezakonit sexualni odnos. Pa sam je i ja kamenovao zajedno s njima.

Sahih Buharija; tom 5, knjiga 58, hadis 188

 

Mozda ste iznenadjeni, ali i ovakva predaja je zabjelezena u knjizi koju inace sunnije smatraju najpouzdanijom knjigom poslije Kur'ana.

Ovim hadisom nam se zeli sugerirati da su se jos i prije islama serijatska pravila primjenjivala i na zivotinje tj u ovom slucaju na majmune. A mozda je Buharija ovim hadisom zelio biti preteca Darvinove teorije evolucije, one po kojoj se kaze da je covjek nastao od majmuna. Takodje, kako je Amr bin Meymun znao zbog cega su majmuni kamenovali majmunicu, dali je to on znao njihov govor. Pitanje je i dali se majmuni vjencavaju, kao i dali majmuni cine blud? Takodje, dali je "preljuba" bila razlog tog nezakonitog sexualnog odnosa?!

Jasno je da ova Buharijina predaja proturjeci nauci, intelektu kao i zdravom razumu!

Ova predaja je jos jedan izazov onim koji misle da Buharijev "sahih" sadrži 100% pouzdane predaje-hadise.

 

 

O Omeru i teyemumu

 

 

Buharija se od svih ostalih sunni sakupljaca hadisa najvise brinuo o dobrom imidzu prve trojice halifa i njima odanih ashaba, cak i po cijeni falcifikovanja ili sakrivanja istine. Ovo je inace i bila politika za vrijeme Emejevskih halifa, pa se zbog toga moze smatrati da je Buharija kao i kasnije ibn Tejmije, vjerni sljedbenik te Emejevske politike.

Zbog toga za razliku od Muslimove, Tirmizijeve i sl. sunni zbirki koje imaju posebna poglavlja o vrijednostima ehlul-bejta, u Buharijinoj zbirci takvo poglavlje ne postoji.

Ovakav odnos prema ovim licnostima je inace i glavni razlog zbog cega se ova zbirka od sunnija smatra kao najpouzdanija, dok je navodna pouzdanost lanaca prenosioca samo isprika i sunni propaganda kojom se zeli sakriti njena osnovna namjena o ocuvanju ovakvog imidza o tim osobama.

Pogledajmo sada primjer Buharijinog pokusaja zasticivanja njegovog gospodara Omera.

 

Pricao je Abdur Rahman bin Abza:

Jedan je covjek došao do Omer bin Al-Khattaba i rekao:

"Ja sam postao dzunub, ali mi voda nije bila dostupna." Ammar bin Yasir je rekao Omeru, "Sjecaš li se da smo ti i ja (bili dzunub dok smo obojica) bili zajedno na put, i ti nisi obavio namaz, a ja se valjah po zemlji i obavih namaz? Ja sam obavijestio poslanika o tome i on rece: 'Bilo je dovoljno da si uradio ovako." Poslanik tada potrlja lagano zemlju rukama, a zatim otpuha prašinu i predje sakama preko lica i ruku."

SahihBuharija tom 1, knjiga 7, hadis 334

 

Ovdje vidimo da jedan covjek dolazi Omeru u vezi odredjenog pitanja, a to je da on nije imao vode za kupanje-ghusl. Nakon toga vidimo da tu odjednom uskace Ammar i podsjeca Omera na neki njihov zajednicki dogadjaj.

Pitanje je, zašto je Ammar podsjecao Omera na taj dogadjaj?

Takodje i zašto je Ammar smatrao da se tu trebao umijesati?

Pogledajmo sada sta se tacno tom prilikom desavalo, od istog prenosioca ali iz Muslimovog hadisa.

 

Abd al-Rabmin b. Abza je prenio od svoga oca da je jedan covjek došao Omeru i rekao: Meni se (ponekad) desi izliv sjemene tecnosti, ali ne nalazim vode. On (Omer) mu rece da ne obavlja namaz. 'Ammar tada rece. Sjecas li se, O zapovjednice vjernika, kad smo ja i ti bili u vojnom pohodu i imadosmo izliv sjemene tecnosti i ne nadjosmo vode (za kupanje), i ti nisi obavio namaz, ali ja se uvaljah u prašinu i obavih namaz, i (kada smo to pomenli) poslanik (mir na njega) je rekao: Bilo je dovoljno da dotaknes zemlju sa tvojim sakama, zatim otpuhas (prah), i onda protrljas lice i ruke . Omer rece: Ammare, boj se Allaha. On rece: Ako ti to tako zelis, ja to necu pricati.

SahihMuslim; knjiga 003, hadis 0718

 

Jasno se primjecuje da neprezajuci od falcifikovanja i skrivanja cinjenica Buharija cini sve da nebi Omera prikazao u svjetlu onog koji odbija i nepostuje Allahov propis i olaksicu o teyemumu, kao i Buharino skrivanje i falcifikovanje cinjenice da je Omer govorio ljudima da u nedostaku vode netrebaju obavljati namaz.

 

 

Misljenje o Ebu Bekru i Omeru

 

 

Muslim u svojoj zbirci hadisa navodi Omerove rijeci:

... Zatim je Omer nastavio:

- Kada je umro Boziji poslanik (a.s) Ebu Bekr, r.a rekao je da je zamjenik Bozijeg poslanika (a.s), pa ste mu obojica dosli, jedan trazeci nasljedstvo od svoga bratica (Abbas) a drugi nasljedstvo svoje supruge od njenog oca (Alija). Ebu Bekr vam je naveo hadis Bozijeg poslanika, a.s u kojem on kaze: "Nas se ne nasledjuje, ono sto mi ostavimo je sadaka". Vi ste ga zbog toga proglasili lažovom, pokvarenjakom i izdajnikom, a Bog zna da je on govorio istinu i bio dobrocinitelj te bio na pravom putu i slijedio istinu. Potom je umro Ebu Bekr pa je upravljanje imovinom od Bozijeg poslanika preslo na mene, da biste onda i mene proglasili lažovom, pokvarenjakom i izdajnikom, A Bog zna da ja govorim istinu i cinim dobro, da sam na pravom putu i da slijedim istinu...

Muslimov sazetak na Bosankom pogledaj str 505

 

Ne krijuci i ne skrivajucu istinu, ovdje u ovom hadisu nam Muslim kroz rijeci "lazov, pokvarenjak i izdajnik" iznosi Alijevo (a.s) i Abbasovo (ra) vrlo lose i negativno misljenje kako o Ebu-Bekru, tako i o Omeru.

Medjutim, nezeleci otkrivati njihovo lose misljenje o Ebu Bekru i Omeru, Buharija onda i ovdje po svom starom dobrom obicaju pribjegava falsifikovanju i izbacivanju svih takvih detalja koji bi nastetili dobrom imidzu Ebe Bekra i Omera.

Pogledajmo sada kako je izostavljajuci Alijevo i Abbasovo misljenje o Ebu-Bekru i Omeru, to sve Buharija preuredio i smutio:

... Omer dalje kaze: Zatim je Allah uzeo k Sebi (dusu) Vjerovjesnika pa je Ebu-Bekr rekao: "Ja sam nasljednik Allahova Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, i uzeo je taj imetak, te postupao sa njim onako kako je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem s njim postupao. Allah zna da je on u tome bio iskren, cestit i razborit i da je slijedio Istinu. Zatim je Allah uzeo k Sebi (dusu) Ebu-Bekra, a ja sam postao nasljednik Ebu-Bekraov, te sam uzeo taj imetak (i drzao ga) dvije godine svoje vladavine postupajuci s njim onako kako je postupao Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, i onako kako je postupao Ebu-Bekr s njim. Allah zna da sam u tome bio iskren, cestit i razborit i da sam slijedio Istinu. ...

Buharija na Bosanskom, 2 tom, 2 dio, hadis 3094, pogledaj stranu 204-205

 

 

O Samuri bin Jundabu

 

 

Vec smo rekli da se Buharija od svih ostalih sunni sakupljaca hadisa najvise brinuo o dobrom imidzu prve trojice halifa i njima odanih ashaba, cak i po cijeni falcifikovanja ili sakrivanja istine.

Pogledajmo sada još jedan primjer.

Samura bin Jundab je bio jedan od ashaba cije predaje nalazimo u Buharijinoj zbirci. U svojoj zbirci hadisa je Buharija zabjelezio oko 13 predaja, a u cijem senedu (lancu prenosica) se nalazi Samura bin Jundab.

Ono sto bi jos trebalo napomenuti je to da je Samura bin Jundab bio poznat po ubijanju neduznih ljudi. U Tabarijevoj historiji se prenose izvjestaji da je Samura ubio puno ljudi, pa iako su oni svjedocili sehadet tj "da nema drugog Boga sem Allaha i da je Muhammed (s) njegov poslanik".

 

Ali to nije sve. Samura je bio poznat i kao onaj koji je prodavao alkohol-vino.

U Musnedu imama Ahmed ibn Hanbela nalazimo:

 

‏Direktan link: http://www.al-eman.com/hadeeth/viewchp.asp?BID=3&CID=3 # s1

 

Ovaj hadis se takodjer može naci i u Sahih Muslimu

Ibn Abbas (Allah njime bio zadovoljan) je izvijestio: Ta vijest dospije Omeru da je Samura prodavao vino, nakon cega on rece: Allah uništio Samuru; zar on nezna da je Allahov poslanik (mir neka je na njega) rekao: "Neka je Allahovo prokletstvo na Jewreje kojima je mast proglašena zabranjenom, ali je oni topise a zatim je prodavahu"?

  Sahih Muslim; Knjiga 010, hadis 3842

 

Ova predaja je s vrlo dobrim lancem prenosioca pa je takodjer i Buharija ukljucuje u svoju zbirku hadisa. Ali vec smo rekli da Buharija nije prezao cak ni od falsifikovanja ili prikrivanja istine onda kada je trebalo zastiti dobar imidz prve trojice halifa i njima vjernih ashaba.

Uvjerimo se opet na djelu u ovu Buharijinu osobinu.

 

Pricao je Ibn 'Abbas:

Jednom je Omer bio obaviješten da je neki covjek prodavao alkohol. Omer rece: "Allah ga prokleo! Zar on nezna da je Allahov poslanik rekao, "Allah prokleo Jewreje, jer im je Allah zabranio da jedu mast životinja, ali je oni topise i prodavahu je"

  Sahih Buhari, dio 3, Knjiga 34, hadis 426

 

Nadamo se da primjecujete kako Buharija majstorski krije ime ashaba koji je prodavao alkohol. Buharija ne pominje Samurino imena niti u prvom dijelu hadise onda kada je Omer bio obavijesten da Samura prodaje alkohol, a Samurinog imena nema ni u kletvi koju Omer izrice zbog te Samurine prodaje alkohola.

 

 

O poslanikovom zetu

 

 

Pricao je Nafi':

Za vrijeme Ibn Az-Zubeirove pobune, su došli dvojica muškaraca do Ibn 'Omera i rekose: "Narod se izgubio, a ti si Omerov sin, i poslanikov ashab, pa šta te to sprjecava da ne izadjes?" On rece: "Sprjecava me to sto je Allah zabranio prolijevanje krvi moga brata." Obojica mu rekose: "Nije li Allah rekao: "I borite se protiv njih sve dok nevolje ne nestane?" On rece "Mi smo se borili sve dok nije bilo više nevolje i dok bi obožavanje bilo zbog Allaha (Dok se vi želite boriti sve dok nevolja ne postane i dok obožavanja ne bude za druge osim za Allaha)."

 

Pricao je Nafi (kroz drugu grupu skupine pripovjedaca): Jedan covjek je došao Ibn 'Omeru i rekao mu:

"O Ebu Abdur Rahmane! Zasto si obavio hadž jedne godine a Umru druge godine a napustio si džihad zbog Allaha, a znas koliko je to Allah preporucio?" Ibn Omer odgovori: "O sine moga brata! Islam se temelji na pet principa, tj. vjerovanju u Allaha i Njegovog poslanika, pet obaveznih namaza, posta u mjesecu Ramazanu, placanju Zekeata i Hadzu do (Allahove) kuce." covjek rece: "O Ebu Abdur Rahmane! Zar neces cuti ono sto je Allah spomenuo u svojoj knjizi: "Ako se dvije skupine vjernika sukobe, izmirite ih; a ako jedna od njih ipak ucini nasilje drugoj, onda se borite protiv one koja je ucinila nasilje (49:9) kao i "I borite se protiv njih dok ne bude (više) nevolje (tj ne bude obozavanja drugog uz Allaha)". Ibn Omer rece: "cinili smo to za vrijeme Allahovog poslanika dok je islam imao samo malo pristalica. Covjek bi bio stavljan na probu zbog svoje vjere, on bi ili bio ubijen ili mucen. Ali kada su se muslimani povecali, vise nije bilo nevolje ili tlacenja. Covjek rece: "Kako je tvoje misljenje o Osmanu i Aliji?" Ibn Omer rece: "Što se tice Osmana, trebalo bi da mu je Allah oprostio, medjutim tvoji nisu zeljeli da on bude oprosten. A sto se tice Alije, on je necak Allahovog poslanika i njegov zet." Tada on pokaza svojom rukom i rece: To je njegova kuca koju vidis"

  Sahih Buhari; dio 6, knjiga 60, hadis 40

 

U sunnizmu je opste-prihvacena cinjenica da je i Osman bio poslanikov zet, kao i to da je Osman bio ozenjen sa cak dvije poslanikove cerke, pa su mu zbog toga i dali nadimak Zun-Nureyn (Vlasnik dva svjetla)

Medjutim u ovom hadisu vidimo da Ibn Omer kao poslanikovog (s) zeta racuna SAMO imam Aliju (a.s).

 

 

O Aišinoj mrznji prema Aliji (a.s)

 

 

Pricao nam je Ebul-Jemen i kazao da ga je obavijestio Su'be prenoseci od Zuhrija koji je kazao:

- Obavijestio me je Ubejdullah b. Abdullah b. Utbe da je Aiša rekla: "Kada je Vjerovjesniku, sallalahu alejhi ve sellem, otezalo i bolest mu se pogorsala, zatrazio je od svojih supruga odobrenje da boluje u mojoj sobi. One su mu to dozvolile i vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, vukuci po zemlji svoje noge, izasao je oslanjajuci se na dva covjeka: Ibn-Abbasa i jos jednog muškarca."

Ubjedullah je kazao:

-O tome sam obavijestio Abdullaha b. Abbasa, a on me upita: "Znaš li ko je taj drugi covjek"?

- Ne rekoh.

- To je bio Ali - odgovori on.

Sahih Buharija; tom 1, knjiga 4, hadis 198

 

Osim pod ovim brojem, ovaj hadis se moze naci na vise mjesta u Buharijinoj zbirci, npr hadisi pod brojevima 635, 2423, 4126, 5344 itd

Manipulišuci hadisima radi ocuvajnju dobrog imidza ashaba i ashabijki, Buharija nas u ovom hadisu ne obavještava zašto Aiša uz ime Ibn Abbasa ne navodi i Alijevo ime. Na taj nacin Buharija navodi neupucenog citaoca na zakljucak da je Aiša zaboravila ko je bio taj "drugi covjek", i da ga zato nije ni imenovala

Iako je Muslim u svojoj zbirci hadisa bio prilicno iskreniji (tj. on je u odnosu na Buhariju bio manje sklon manipulacijama, skracivanju ili prekrajanju hadisa radi ocuvanja dobrog imidza ashaba) ipak i kod Muslima vidimo da se za ovaj dogadjaj navode uglavnom isti detalji kao i kod Buharije, tj kao ni iz Buharijinih tako ni iz Muslimovih hadisa ne saznajemo razlog zbog kojeg Aiša tada uz ibn Abbasa ne imenuje i Alija.

Za onog ko ovaj hadis zeli pogledati kod Muslima ---> Direktan link: Sahih Muslim; tom 1, knjiga 4, hadis 833

Osim pod ovim brojem, ovaj hadis se i u Muslimovoj zbirci moze naci na vise mjesta, npr hadisi pod brojevima 832, 834 itd

 

Ukoliko pogledamo šta se o ovom dogadjaju kaze u Musnedu od imama Ahmeda ibn Hanbela, primjeticemo da se tu pominje i jos jedan vazan detalj.

Ubeidulahh ibn Abdullah je kazao da je Aiša rekla: Vjerovjesniku (saw) je otezalo dok je bio u Meymuninoj kuci, pa on zatrazi od svojih zena da mu dozvole da bude negovan u mojoj (Aišinoj) kuci, i one mu dozvoliše. Allahov poslanik izadje (iz Meymunine kuce) oslonjen na Ibn Abbasa i još jednog covjeka, a njegova stopala su se vukla po zemlji

Ubejdullah kaze: Ibn Abbas me upita; Dali znaš ko je bio taj covjek? To je bio Ali ibn Ebu Talib. Medjutim Aiša nije zeljela da ga pominje (Alija)".

Musned imama Ahmeda ibn Hanbela, recenzija Shuaiba Al-Arnauta, tom 40, poglavlje al Risala, str 67-68

 

Al-Arnaut u fusnoti za ovaj hadis kaze da je njegov isned (lanac prenosilaca) sahih po zahtjevima postavljenim od "dva šejha" (Buharije i Muslima), a cime zeli reci da se svaka osoba iz lanca prenosioca ovog hadisa pominje kao autenticna kod Buharije i Muslima.

 

Ne zelimo sada diskutirati razloge zbog kojih Aiša nije zeljela pominjati Alijevo ime, jer bi to bila jedna sasvim nova tema, vec samo zelimo podsjetiti da braca sunnije smatraju Buharijevu i Muslimovu zbirku hadisa kao dvije najautenticnije knjige nakon Kur'ana, a vidimo da su obojica (Buharija i Muslim) pokusala sakriti istinu da Aiša nije zeljela imenovati tog "drugog covjeka", pa i pored toga sto su rijeci "Medjutim Aiša nije zeljela da ga pominje (Alija)" kao i cio taj hadis u Musnedu imama Ahmeda (a po rijecima šejha al-Arnauta) sahih po uslovima za autenticnost koje su Buharija i Muslim sami postavili.

U fusnoti ovog hadisa iz Musneda imama Ahmeda ibn Hanbela takodje stoji:

On (Ahmed) kaze: "Abdul Rezzaq je citirajuci Ma'mara rekao: Al-Zuhri kaze .... (pa navodi ovu predaju)"

Inace, Abdul Rezzaq al-Sana'ani je napisao dijelo Musannaf, a poznat je još i kao ucitelj Ahmeda ibn Hanbela.

 

Pogledajmo i šta imam Abdul Rezzaqa al-Sana'ani (umro 221 po hidzri) piše u svom Musannafu (knjizi odakle potice orginalna predaja koju je kasnije imam Ahmed prenio u svojem Musnedu)

Al-Zuhri kaze:

Poslaniku (s) je otezalo u Meymuninoj kuci ... Ja sam pomenuo Ibn Abbasu taj dogadjaj, pa me on (Ibn Abbas) upita: Dali znaš ko je bio taj drugi covjek koga Aiša nije imenovala. On je Alija ibn Ebu Talib, ali Aiša nije zeljela da ga pominje. Aiša ga nije zeljela pominjati po nicem DOBROM"

Musannaf od imama Abdul Rezzaqa al-Sana'ani, tom 5, str 529

 

Iz ovog vidimo da Aiša nije zeljela da se dobra dijela pripisuju Aliji.

Iz hadisa smo vidjeli i da je Alija ibn Ebu Talib bio uz poslanika (s) u njegovim najtezim trenutcima, a što niti prvi kao ni drugi halifa ili ostali od sunnija cijenjeni ashabi nisu bili, a posto Aiša nije zeljela pominjati Alija po dobrim dijelima, shvatamo da je ona smatrala da je biti uz poslanika (s) u tim teskim trenutcima bilo jedno zaista izuzetno dobro dijelo.

 

Tako smo na kraju vidjeli i razlog zbog kojeg Buharija i Muslim u svojim zbirkama ne prenose dio "medjutim Aiša nije zeljela da ga pominje, nije ga je zeljela pominjati po nicem dobrom".

Shvatamo da bi citiranjem tih detalja oni osvijetlili još jednu mahanu i mrlju iz Aišine licnosti.

Da je kojim slucajem Aiša tako postupila u vezi nekog drugog manje poznatog ashaba, opet iako bi se dalo shvatiti da je ona na taj nacin ponizila tog ashaba, to opet (usljed Aišinog polozaja) nebi kod citalaca izazvao neke vece reakcije. Medjutim, opravdati i odbraniti takav Aišin stav u vezi Alija je i Buhariji kao i Muslimu predstavljalo vrlo veliki problem, jer iznijeti nesto što bi moglo baciti mrlju na Aishinu licnost u ovakvom slucaju, bi za njih znacilo da se oni time indirektno stavljaju na Alijevu stranu, a sto ni Buharija kao ni Muslim u svojem Nasibizmu nisu zeljeli, pa je tako za njih najednostavniji nacin za rjesavanje tog problema bilo da jednostavno izbrisu i sakriju taj zadnji dio predaje.

 

 

O postu na dan Ašure

 

 

Vrlo je teško sastaviti savršenu laž. Uvijek kada se laže postoje "kontradikcije". Ista stvar se dogodila i u ovom slucaju gdje je jedna osoba post na dan ašure datirala jos od vremena neznobostva (dzahilijeta), dotle neka druga osoba post na dan ašure umjesto za doba džahilijeta povezuje sa dogadjajem u vezi jevreja i Musa (a.s), a nakon poslanikove (s) hidžre u Medini.

 

"Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, došao je u Medini, a zidovi su postili ašuru, govoreci: 'Ovo je dan u kojem je Musa nadvladao faraona'. Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, svojim je ashabima rekao: 'Vi imate više prava na Musa od njih, pa postite!"

  Buharijeva zbirka na bosanskom (pogledaj str 180; hadis br 4680

 

Pricao nam je Muhamed b Musenna, njemu Jahja, a ovom Hišam, a njega je obavijestio njegov otac prenoseci od Aiše, radijallahu anha, da je kazivala: "Deseti dan muharrema postili su u doba neznoboštva Kurejšije, a postio ga je i Vjerovjesnik, sallalahu alejhi ve sellem. On ga je postio i naredjivao da se posti i kad je došao u Medini. A kada je došla zapovijed o postu (mjeseca) ramazana, ramazanski post je postao obavezan, a napušten je deseti dan muharemma: ko je htio postio ga je (i dalje), a ko nije htio nije ga (vise) postio.

  Buharijeva zbirka na bosanskom (pogledaj str 33; hadis br 4504)

 

Ovdje se može vidjeti da ona osoba koja post na dan ašure povezuje sa dobom dzahilijeta ne zna za dogadjaj u Medini kada poslanik (s) susrece jevreje koji poste na taj dan, a niti osoba koja post na dan ašure povezuje sa dogadjajem u Medini pokazuje da zna da se na dan ašure postilo u doba džahilijeta

I dok se po jednom hadisu tvrdi da je objavom ajeta o postu u mjesecu Ramazanu post iz doba džahilijeta napušten od onog ko je to htio, dotle se u hadisu koji pocetak tog post veze za jevreje i Musa (a.s), ne pominje nikakvo kasnije napustanje tog posta.

 

I na kraju najveca misterija ovdje je: "Zašto bi poslanik (s) slijedio ibadete i obicaje iz doba džahilijeta"